VRIJE ACADEMIE DEN HAAG
http://www.vrijeacademie.org

DEETMAN SPREEKT in bedreigde VRIJE ACADEMIE

DEETMAN SPREEKT IN BEDREIGDE VRIJE ACADEMIE

Afgelopen dinsdag opende Wim Deetman, burgemeester van Den Haag, het nieuwe Studium Generale van de Vrije Academie, werkplaats voor beeldende kunsten. In oktober en november zal in diverse workshops en lezingen het thema Beeldvorming in Relatie tot het Fotografische Beeld onder de loep worden genomen.
Een paar honderd mensen waren bij de opening aanwezig. Politici en tal van bekende binnen- en buitenlandse beeldend kunstenaars, zoals Ulay, Tatsumi Orimoto, Cheri Cherin en Remy Jungerman, toonden hun belangstelling voor het instituut.

De opening stond vooral ook in het kader van de huidige aanslag op kunst en cultuur in Nederland en in het bijzonder op de Vrije Academie zelf. Het instituut wordt momenteel met sluiting bedreigd. De Gemeente Den Haag is voornemens het befaamde instituut dusdanig te korten dat voortbestaan na bijna zestig jaar niet meer mogelijk zal zijn. Ingrid Rollema, beeldend kunstenaar en directeur van de Vrije Academie, sprak haar stomme verbazing hierover uit.

Zoals het er nu uitziet krijgt de Vrije Academie voor het eerste halfjaar van 2005 een subsidie van 106.000 euro. Daarvan gaat 76.500 euro op aan woonlasten. Voor de 7 personeelsleden blijft dan nog 29.500 euro over. Los daarvan kampt de Vrije Academie met achterstallig onderhoud aan het gemeentepand ad 1 miljoen euro. In tegenstelling tot allerlei geruchten die de ronde doen is er dan objectief gezien voor het instituut geen toekomst meer naar het oordeel van het bestuur van de Vrije Academie.

In een vurig pleidooi voor kunst, cultuur en de Vrije Academie in relatie tot de hevig veranderende samenleving stelde Rollema: 'Ik vraag me af hoe het komt dat de Gemeente Den Haag geen oog heeft voor de waarde van een plek waar het 'niet gebruikelijke' gebeurt en nieuwe inzichten kunnen ontstaan. Een zichzelf respecterende democratie zou per definitie een plek, waar ook tegenstroom kan ontstaan, moeten koesteren. Het bieden van ruimte, ook voor 'de luis in de pels', daar valt of staat de democratie mee.'

Kunst is volgens Rollema niet in staat om de werkelijkheid te veranderen: 'Wel is zij in staat onze perceptie van die werkelijkheid te veranderen. Einstein beweerde al: kennis is niet datgene waar een samenleving op zit te wachten. Voorstellingsvermogen, dat is waar het om draait. Kunst moet altijd confronterend zijn omdat het onze gedachte moet prikkelen, omdat wij open moeten staan voor ontwikkeling. De hele geschiedenis is een aaneenschakeling van gevechten om het denken te veranderen en bij te stellen. Om oude versleten inzichten in te ruilen voor inzichten die beter passen bij de huidige tijd.'

Burgemeester Deetman verdedigde in zijn opening het standpunt van B en W. Hij wees op de gigantische bezuinigingsopgave van de gemeente. Eveneens sprak hij echter zijn oprechte waardering uit voor de Vrije Academie, haar rol in Den Haag en in de ontwikkeling van de beeldende kunst en samenleving. Rollema stelde dat die samenleving thans wordt bedolven onder beelden en invloeden die ver weg staan van de eigen cultuur. Zij heeft hier maar één antwoord op: 'Gastvrijheid! Vanuit de ultieme gastvrijheid wordt de ontmoeting geboren.' Sinds zij twee jaren geleden bij de Academie begon is het instituut een plek geworden waar die gastvrijheid gevoeld wordt en ontmoeting daadwerkelijk plaats vindt. Ontwikkeling van beeldende kunst, autonoom en in relatie tot de samenleving, krijgt hier echt de ruimte. Een doodzonde om dit op te geven.

Voetnoot: Op de site van de Vrije Academie www.vrijeacademie.org is de integrale tekst van het openingswoord door Ingrid Rollema op te vragen.

De Vrije Academie, Werkplaats voor Beeldende Kunsten Paviljoensgracht 20-24
2512 BP DEN HAAG
tel: 070-3638968
fax: 070-3561165
e-mail: info@vrijeacademie.org
website: www.vrijeacademie.org
Contactpersoon: Ingrid Rollema, directeur (tel.nr. 070-3638968)

30 sep 04 15:44