FNV

Collega's wereldwijd solidair met FNV

Van vakbonden uit diverse werelddelen heeft de FNV steunbetuigingen gekregen voor haar acties tegen de kabinetsplannen.

Van vakbonden uit diverse werelddelen heeft de FNV steunbetuigingen gekregen voor haar acties tegen de kabinetsplannen.

Zimbabwe
Algemeen secretaris Wellington Chibebe van de vakcentrale ZCTU uit Zimbabwe: "Namens alle werknemers van Zimbabwe steunen wij de FNV in haar acties tegen de erosie van de sociale voorzieningen".

Colombia
Vanuit Colombia zei voorzitter Carlos Rodrigues Diaz van de Vakcentrale CUT: "De CUT Colombia voelt zich verbonden met de strijd van de FNV tegen de anti-werknemersmaatregelen van de Nederlandse regering".

Wit-Rusland
Uit Wit-Rusland stuurden Alexander Bukhvostov en Gennadi Fedinich, voorzitters van de vakbond REPAM, de volgende fax: "Wij,leden van de vakbond REPAM, één van de onafhankelijke vakbonden in Wit-Rusland, willen via deze boodschap onze solidariteit tot uitdrukking brengen met jullie strijd, die tot doel heeft de sociale verworvenheden in Nederland in stand te houden.

Voor ons is de FNV altijd een voorbeeld en een maatstaf geweest als voorvechter van werknemersrechten. Jullie inspanningen om de hoge levensstandaard van de Nederlandse werknemers te verdedigen zullen alleen succesvol zijn, als jullie je blijven verzetten tegen negatieve stappen van jullie liberale regering. Geef de strijd niet op! Onze bond steunt jullie volledig in jullie volkomen gerechtvaardigde strijd. Wij staan achter jullie."

Vakbonden lijden in eigen land onder repressie

Genoemde vakcentrales verkeren zelf in grote problemen, vanwege geweld en intimidatie jegens de vakbeweging in hun land.

Colombia is het gevaarlijkste land ter wereld voor de vakbeweging; daar zijn dit jaar alleen al 48 vakbondsleden vermoord.

In Zimbabwe is de situatie voor de vakbeweging ook heel slecht. Wellington Chibebe bijvoorbeeld is al diverse malen gearresteerd en in de cel beland vanwege zijn vakbondswerk, en vele vakbondsleiders en -leden worden geconfronteerd met arrestatie, intimidatie en geweld. Begin dit jaar reikte de FNV nog haar tweejaarlijkse FNV Vakbondsrechtenprijs uit aan Gift Chimanikire.

De onafhankelijke vakbeweging in Wit-Rusland heeft zwaar te lijden onder het dictatoriale bewind van president Loekasjenko. Alexander Bukhvostov zat vorig jaar nog 10 dagen in de gevangenis omdat hij op een plein in Minsk wilde demonstreren tegen vakbondsrechtenschendingen. Zijn onafhankelijke vakbond REPAM is verboden door de Wit-Russische autoriteiten.

Solidariteit is wederzijds

FNV is ook solidair met deze èn andere collega's wereldwijd. Meer informatie over het internationale vakbondswerk vindt u op de website van FNV Mondiaal. U kunt op de hoogte blijven door u gratis te abonneren op de e-mailnieuwsbrief van Mondiaal Magazine of u kunt de FNV helpen door bijvoorbeeld lid te worden van het Schrijversnetwerk.

30 september 2004