Vereniging VNO-NCW

opinies: persberichten

VNO-NCW positief over Nota Mobiliteit.

"Maar niet nu al rijk rekenen met nieuwe heffingen."

30 september 2004 - De ondernemingsorganisatie VNO-NCW onderschrijft de aanpak van de mobiliteitsproblematiek van de minister van Verkeer en Waterstaat in haar Nota Mobiliteit. De minister kiest voor een realistische benadering door de behoefte aan de verschillende vormen van mobiliteit van burgers en bedrijven als uitgangspunt van haar beleid te nemen.

VNO-NCW ondersteunt de aangekondigde investeringen in wegen, spoor- en waterwegen. De minister moet zich echter niet bij voorbaat rijk rekenen met nieuwe heffingen voor het gebruik van de weg, waardoor minder in wegen zou hoeven te worden geïnvesteerd.

VNO-NCW is van oordeel dat op de langere termijn mogelijk een deel van de ontbrekende financiering kan worden gevonden door het individueel betalen voor het gebruik van infrastructuur. VNO-NCW is dan ook positief over het aangekondigde platform waarin dit zal moeten worden bezien. In het platform moet overigens niet alleen worden gekeken naar individueel betalen voor het gebruik van de weg, maar ook van spoor en water. De extra opbrengsten hiervan moeten volgens VNO-NCW volledig worden bestemd voor aanleg en onderhoud van deze diverse infrastructuren.

Publiek-private samenwerking (pps) moet op korte termijn concreet gestalte krijgen. Hiermee kan een versnelde aanleg en verbetering van wegen tot stand komen. VNO-NCW heeft al eerder voorstellen voor de te hanteren pps-methode gedaan. Nu gaat het erom die toe te passen op concrete projecten. De minister is aan zet om hiertoe opdracht te geven en de goede condities aan te geven. Zolang een nieuw systeem van betalen voor gebruik niet beschikbaar is, zijn volgens VNO-NCW de mogelijkheden van tolheffing hierbij beperkt, door de dichtheid van het Nederlandse wegennet. Dat maakt uitwijkgedrag immers eenvoudig.

contact: communicatie@vno-ncw.nl | telefoonnummer: 070 349 01 67 | fax: 070 349 01 77