Keuringsdienst van waren


Onderzoek naar brandveiligheid wasdrogers

Sep 30 2004

De Voedsel en Waren Autoriteit heeft vandaag de resultaten van een onderzoek naar de brandveiligheid van wasdrogers aan vertegenwoordigers van de branche en andere belanghebbenden gepresenteerd. In dit onderzoek is gekeken naar mogelijke oorzaken van brand in wasdrogers. Voor dit onderzoek zijn gebruikte wasdrogers onderzocht. Deze bleken op een aantal punten voor verbetering vatbaar. De branche heeft inmiddels een aantal verbeteringen aangebracht in apparaten die nu verkocht worden. Daarnaast kunnen consumenten ook zelf de kans op brand verkleinen door bijvoorbeeld regelmatig het stoffilter schoon te maken.

Europese richtlijnen
De VWA heeft een aantal gebruikte wasdrogers onderzocht op brandgevoelige elementen. Door te kijken naar gebruikte wasdrogers in plaats van nieuwe, is te zien welke invloed het gebruik heeft op bijvoorbeeld stofophoping. In deze gebruikte wasdrogers had zich met name op het verwarmingselement, de hoofdmotor en op de bodem stof en textielvezel opgehoopt. Technische aanpassingen aan het apparaat kunnen dat voorkomen. De branche heeft inmiddels in de nieuwe apparaten een aantal verbeteringen aangebracht, die de kans op brand verkleinen. Ook de veiligheidsnormen op Europees niveau zijn inmiddels aangescherpt.

Toch is nog steeds verdere verbetering mogelijk, bijvoorbeeld op het gebied van constructie. De VWA adviseert de minister om mogelijke verbeteringen op Europees niveau aan de orde te stellen. Tijdens het overleg heeft de branche aangegeven dat zij het rapport bij de fabrikanten onder de aandacht brengt om waar mogelijk verdere verbeteringen te realiseren.

Stofvrij is minder kans op brand

Consumenten kunnen ook zelf veel doen om de kans op brand te verkleinen. Denk daarbij aan de volgende zaken:


· Lees de gebruiksaanwijzing nauwkeurig voordat u het apparaat in gebruik neemt: let daarbij met name op aanwijzingen die ingaan op onderhoud, schoonmaken en het tegengaan van stofvorming.


· Plaats een rookmelder in de ruimte waar de wasdroger staat.


· Houdt het pluizenfilter goed schoon en verwijder zoveel mogelijk stof.

Bij een condensdroger:


· Controleer de condensor en ook de condensorruimte regelmatig op de aanwezigheid van stof. Verwijder stof bijvoorbeeld iedere keer als de waterbak moet worden geleegd.


· Houdt de uitgang voor warme lucht vrij, voorkom dat deze geblokkeerd raakt. Hang er niets overheen of voor.

In alle gevallen geldt: schakel bij storing een vakspecialist in.

Meer informatie

· · Consument en Veiligheid/Brandveiligheid
· · Consumentenbond

Warenklachtenlijn

Heeft u vragen, klachten of twijfels over de veiligheid van consumentenproducten of signaleert u iets dat de voedselveiligheid in gevaar kan brengen? Dan kunt u 7 dagen per week en 24 uur per dag de Warenklachtenlijn van de VWA bereiken op het gratis telefoonnummer 0800 0488