Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Leidschendam, 30 september 2004

Nota Mobiliteit vergeet detailhandel

Het Platform Detailhandel reageert verdeeld op de Nota Mobiliteit. Het Platform mist in de Nota aandacht voor de detailhandel, terwijl de detailhandel één van de belangrijkste motoren van de economie is én het Rijk de economie de komende jaren wil versterken door de bereikbaarheid te verbeteren.

De winkelgebieden worden in de Nota niet genoemd, terwijl Mainport Rotterdam en Luchthaven Schiphol alle aandacht krijgen. Juist bij de bereikbaarheid van onze winkelgebieden speelt het krachtenveld van leefbaarheid, veiligheid en bereikbaarheid. Zowel de bereikbaarheid van onze winkels voor goederen als voor de consument zijn van levensbelang voor het behoud van onze winkelstructuur. En deze winkelstructuur is het kloppend hart van onze steden.

Bij de bevoorrading hebben we gezien waar dit toe leidt, een woud aan lokale regelgeving waardoor een efficiënte bevoorrading onmogelijk is. Maar niet alleen een ondoorzichtig woud van gemeentelijke venstertijden en voertuigbeperkingen vormen een doorn in het oog van de winkelier, ook de lokale parkeertarieven en het parkeerbeleid is een crime voor de detailhandel. Het Platform vindt dat het Rijk ook op dit vlak haar ordenende taak moet vervullen. Het Platform pleit voor een landelijk kader voor lokaal parkeerbeleid.

Een ander bezwaar van het Platform is de praktische uitwerking van de verschillende punten in de Nota. Een decentraal gericht beleid waarbij de provincies en de bestuurlijke regio's de partijen zijn om regionale afwegingen te maken. Het Platform vraagt zich af of deze organisaties in de huidige vorm in staat zijn deze rol te vervullen. Het spanningsveld tussen autonomie van lokale overheden en de kaders van het Rijk vergt een uiterst krachtig apparaat dat in staat is beide partijen voldoende recht te doen. De rol van de provincie en de bestuurlijke regio's is zeker een punt van aandacht.

Kortom het Platform Detailhandel ziet wel positieve punten in de Nota Mobiliteit, maar betreurt het dat er geen aandacht is voor de winkels.

Het Platform Detailhandel is een samenwerkingsverband van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) en de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland. De Raad Nederlandse Detailhandel treedt op namens de filiaal- en grootwinkelbedrijven. De Nationale Winkelraad treedt op namens de zefstandige ondernemers in de detailhandel en het winkelambacht, het zogenaamde midden- en kleinbedrijf. Dit samenwerkingsverband vertegenwoordigt de totale bedrijfstak detailhandel.

Noot voor de redactie,