CTGZORG

Meer onderhandelingsruimte in bekostiging AWBZ

In het kader van de modernisering van de AWBZ krijgen zorgkantoren en zorgaanbieders op lokaal niveau meer onderhandelingsruimte. In 2005 komt er meer onderhandelingsvrijheid voor de extramurale AWBZ-zorg. Een jaar later volgt de intramurale zorg. Dat zijn op hoofdlijnen de consequenties van de uitvoeringstoets 'invoering functiegerichte bekostiging in de AWBZ', die het College tarieven gezondheidszorg/ de Zorgautoriteit in oprichting (CTG/ZAio) vandaag presenteert. De Staatssecretaris van VWS vroeg de toekomstige Nederlandse Zorgautoriteit onlangs om een dergelijke toets. CTG/ZAio stelt dat de nieuwe bekostigingsvoorstellen overzienbare en beheersbare stappen mogelijk maken in het traject naar een volledig functiegerichte bekostiging in de AWBZ-zorg.

De bekostiging van de extramurale AWBZ-zorg krijgt in 2005 een nieuwe impuls door de introductie van modulair opgebouwde functietarieven. Zorgkantoren en zorgaanbieders worden in de huidige situatie geacht te onderhandelen over de tarieven. Waar mogelijk dienen zij een tarief af te spreken dat onder het maximumtarief ligt. In de praktijk blijkt echter dat meestal het maximumtarief wordt gehanteerd. Om de dynamiek in de markt te stimuleren, stelt CTG/ZAio nu een modulaire opbouw van de functietarieven voor. Per functie gaat per 1 januari 2005 één sober basistarief gelden. Marktpartijen kunnen vervolgens in de vorm van extra zorgmodules onderhandelen over het totale tarief.

Voor de functiegerichte bekostiging van de intramurale zorg worden per
1 januari 2006 zogeheten intramurale zorgarrangementen (IZA's) geïntroduceerd . Uit een zorgarrangement blijkt welk pakket zorg een cliënt ontvangt. In 2005 wordt ervaring opgedaan met de IZA-bekostiging door middel van schaduwproductieafspraken. Voor de invoering van functiegerichte bekostiging in de intramurale zorg gelden enkele randvoorwaarden. De invoering moet budgettair neutraal plaatsvinden. De zorg mag per saldo niet duurder worden en het kwaliteitsniveau van de zorg moet gelijk blijven. Zorgkantoren moeten voorkomen dat cliënten in te dure zorgarrangementen worden ingedeeld.

Het College tarieven gezondheidszorg/de Zorgautoriteit i.o. (CTG/ZAio) stelt de tarieven en budgetten vast voor instellingen en beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg. CTG/ZAio is een bij wet ingesteld zelfstandig bestuursorgaan.

Utrecht, 30 september 2004

Nadere informatie naar aanleiding van dit persbericht kan worden ingewonnen bij:
Mw. N.D.M. Boudewijn, Hoofd Communicatie 06 462 873 49 Drs. H. Lagerwaard, secretaris Kamer II 06 558 20 546 Drs. G.Holst, secretaris Kamer III 06 212 14 892

Telefoonnummer CTG/ZAio: 030 296 81 11
Website: www.ctg-zaio.nl

30 sep 04 16:51