CTGZORG

Consulttarief voor huisartsen niet onmogelijk maar kwetsbaar

Het College tarieven gezondheidszorg / de Zorgautoriteit in oprichting (CTG/ZAio) heeft vandaag geadviseerd dat de invoering van het consult- en visitetarief voor huisartsen ten behoeve van ziekenfondspatiënten binnen een termijn van drie maanden niet onmogelijk is. De toekomstige Nederlandse Zorgautoriteit heeft tevens geconstateerd dat het invoeren veel inspanning zal vergen van partijen en derhalve kwetsbaar is. Zo valt of staat de invoering met het tijdig werkbaar maken van de administratieve systemen en de inrichting van het onderlinge elektronische berichtenverkeer tussen individuele huisartsen en zorgverzekeraars. De Minister is geadviseerd de opmerkingen van CTG/ZAio bij de verdere afweging te betrekken.

Het consult- en visitetarief staat in directe relatie met de mogelijke invoering van de no-claimregeling in de ziekenfondssector per 1 januari 2005. De invoering van het consult- en visitetarief maakt de benodigde registratie van het aantal consulten per ziekenfondspatiënt mogelijk. Die registratie is noodzakelijk voor een goede uitvoering van de no-claimregeling.

De invoering van het consult en visitetarief kan in circa drie maanden worden afgerond. CTG/ZAio heeft om die reden niet gewacht op de politieke besluitvorming rondom de no-claimregeling en vandaag een beleidsregel vastgesteld ten behoeve van de invoering van een consult- en visitetarief voor huisartsen met betrekking tot ziekenfondsverzekerden. Het daarin vermelde tarief van euro 5,- wordt op 1 januari aanstaande van kracht. De huidige vergoeding voor de huisartsen, het abonnementstarief, wordt voor een kostenneutrale invoering van het consult- en visitetarief verlaagd. Het besluit heeft geen consequenties voor particulier verzekerden, omdat voor deze groep al consult- en visitetarieven worden gehanteerd.

De Minister van VWS moet het besluit nog goedkeuren.

Het College tarieven gezondheidszorg/de Zorgautoriteit i.o. (CTG/ZAio) stelt de tarieven en budgetten vast voor instellingen en beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg. CTG/ZAio is een bij wet ingesteld zelfstandig bestuursorgaan.

Utrecht, 30 september 2004

Nadere informatie naar aanleiding van dit persbericht kan worden ingewonnen bij:
drs. H. van Vliet, secretaris 06 558 20 547
mw. N.D.M. Boudewijn, hoofd Communicatie 06 462 87 349

Telefoonnummer CTG/ZAio: 030 296 81 11
Website: www.ctg-zaio.nl

30 sep 04 16:51