CTGZORG

Nieuwe tariefsystematiek voor ziekenhuiszorg

Het College tarieven gezondheidszorg / de Zorgautoriteit in oprichting heeft vandaag een nieuwe tariefsystematiek vastgesteld voor de ziekenhuiszorg. Het nieuwe systeem is volledig gebaseerd op diagnosebehandelingcombinaties (DBC's). Voor 90% van deze zorg heeft CTG/ZAio prijzen vastgesteld. Voor 10% van de DBC's wordt het mogelijk vrije afspraken te maken, waarvoor CTG/ZAio prestatieomschrijvingen heeft vastgesteld. Het nieuwe systeem gaat in op 1 januari 2005 en is een eerste stap naar gereguleerde marktwerking in de gezondheidszorg.

Onder regie van het ministerie van VWS is een nieuw systeem ontwikkeld voor de beschrijving van ziekenhuiszorg. Brancheorganisaties van onder andere ziekenhuizen, medisch specialisten en verzekeraars zijn nauw betrokken bij de bouw van het systeem. Ook de wetenschappelijke verenigingen van de medisch specialisten hebben een forse inhoudelijke inbreng gehad. CTG/ZAio was aan zet voor de aanpassing van de bekostigings- en financieringssystemen van zorgaanbieders die met deze prestatieomschrijvingen moeten gaan werken.

De DBC's beschrijven het totaal aan zorg die een patiënt nodig heeft. De specialist die de patiënt behandelt, bepaalt welke DBC van toepassing is. Elke DBC heeft een integrale prijs waarin zowel een vergoeding voor de kosten van het ziekenhuis als het honorarium van de specialist zijn opgenomen. Het huidige systeem, waarbij per verrichting en ligdag een tarief wordt gedeclareerd, komt daarmee te vervallen.

Het nieuwe tariefsysteem betekent een eerste stap in meer transparantie, een van de voorwaarden voor de introductie van gereguleerde marktwerking. Ook kunnen zorgverzekeraars hierdoor vanaf
1 januari aanstaande bij ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra zorg inkopen en afrekenen op basis van integrale producten, in plaats van ligdagen en verrichtingen. In eerste instantie geldt dit voor 10% van de ziekenhuiszorg. Op termijn worden onderhandelingen over de prijs, kwaliteit en kosten mogelijk voor alle delen van de productie van ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra die voldoen aan de condities voor gereguleerde marktwerking. Het gaat per 1 januari vooral om niet-spoedeisende zorg, zoals heup- en knieoperaties, staaroperaties, liesbreuken en spataderbehandelingen. Het budgetsysteem voor de ziekenhuizen en specialisten komt voor dit deel te vervallen. Voor het merendeel gelden vaste, landelijke tarieven per DBC en blijft het budgetsysteem intact.

In de ziekenhuiszorg gaat jaarlijks circa euro 13 miljard om. Het gehele declaratieverkeer moet worden omgeschakeld naar de nieuwe tarieven. De declaratiesystemen van de aanbieders en verzekeraars moeten voor 1 januari 2005 zijn aangepast. Het gaat om de grootste aanpassing in de bekostiging en financiering van de ziekenhuiszorg sinds de invoering van de budgettering in 1983. Vanaf 1 oktober zijn de nieuwe DBC-tarieven te raadplegen op www.ctg-zaio.nl.

Het College tarieven gezondheidszorg/de Zorgautoriteit i.o. (CTG/ZAio) stelt de tarieven en budgetten vast voor instellingen en beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg. CTG/ZAio is een bij wet ingesteld zelfstandig bestuursorgaan.

Utrecht, 30 september 2004

Nadere informatie naar aanleiding van dit persbericht kan worden ingewonnen bij:
drs. H. de Wit, secretaris 06 512 61 052
mw. N.D.M. Boudewijn, hoofd Communicatie 06 462 87 349

Telefoonnummer CTG/ZAio: 030 296 81 11
Website: www.ctg-zaio.nl

30 sep 04 16:51