Ingezonden persbericht


Persbericht

LeasePlan over plannen regeringspartijen: Fiscale controletaak werkgever oneigenlijk

Almere, 30 september 2004 - De werkgever mag niet worden gedwongen zich ten aanzien van werknemers met lease-auto's te gedragen als controleur van de belastingdienst. Dit heeft LeasePlan, de grootste leasemaatschappij van Nederland, laten weten naar aanleiding van de plannen van CDA, D'66 en VVD om de bijtelling voor een lease-auto voortaan niet meer via de fiscus, maar via de werkgever af te rekenen.

De verrekening van de bijtelling voor een lease-auto vindt nu plaats bij de aangifte voor de inkomstenbelasting. Volgens de drie regeringspartijen kan de belastingsdienst in de huidige situatie echter niet goed controleren of alle leaserijders hun lease-auto wel netjes opgeven aan de fiscus. De drie regeringspartijen stellen daarom voor de werkgever, die immers op de hoogte is van wie in een lease-auto rijdt, voortaan vooraf via de loonbelasting de kosten voor de lease-auto in te laten houden.

LeasePlan vindt dat hiermee werkgevers worden opgezadeld met een oneigenlijk rol. De belastingdienst krijgt trouwens al een deel van de gegevens aangeleverd van de leasemaatschappijen, die verplicht zijn mee te werken aan de jaarlijkse opgaaf van ingezette lease-auto's. Daarnaast dienen werkgevers jaarlijks ook een tape bij de belastingdienst in, waarop wordt aangegeven of en zo ja aan wie een auto van de zaak ter beschikking is gesteld. De belastingdienst beschikt dus al over alle benodigde gegevens, maar is kennelijk zelf niet in staat om die gegevens aan individuele aangiften te koppelen.

LeasePlan is uiteraard een voorstander van fraudebestrijding, maar verbaast zich erover dat in deze plannen eenzijdig over lease-auto's wordt gesproken, terwijl de fiscale bijtelling ook geldt voor alle andere auto's van de zaak.

Door de voorgestelde maatregel zal de administratieve druk voor werkgevers drastisch toenemen. Met alle kostenverhogende effecten van dien. Vandaar dat LeasePlan een beroep doet op de regeringspartijen om van haar plannen af te zien.


- Einde persbericht -