Gemeente 's-Hertogenbosch

30-09-2004

Winnaar Entente Florale 2004 'S-HERTOGENBOSCH GROENSTE GEMEENTE VAN NEDERLAND!

De gemeente 's-Hertogenbosch heeft opnieuw een landelijke prijs in de wacht gesleept. Vandaag werd tijdens het symposium in het provinciehuis in Arnhem de winnaar bekend gemaakt van de Nationale Groencompetitie, ofwel Entente Florale 2004. Wethouder J. Eugster ontving de titel 'Groenste gemeente van Nederland' met de bijbehorende geldprijs van ⬠5.000,- uit handen van de voorzitter van de Stichting Entente Florale.

Dit jaar namen er tien steden en dorpen deel aan de Entente Florale 2004. In de categorie steden met meer dan 15.000 inwoners streeft de gemeente 's-Hertogenbosch de steden Bunschoten-Spakenburg, Sliedrecht, Soest en Winschoten voorbij in deze groencompetitie. De gemeente 's-Hertogenbosch mag haar titel 'Groenste stad van het jaar 2004' commu-niceren met het door de Stichting Entente Florale Nederland aangeboden bord. Dit bord kan de gemeente onder het plaatsnaambord hangen. Maar bovenal is de gouden ster het 'toegangsbewijs' voor Entente Florale Internationaal ...

Entente Florale Internationaal
Het winnende dorp en de winnende stad van de nationale competitie van dàt jaar, mogen meedoen aan de Europese Entente Florale van het daarop volgende jaar. Jaarlijks doen hier dorpen en steden uit circa tien landen mee. Deze extra dimensie brengt voor de deelnemers nog meer publiciteit met zich mee met zijn uitwerking op het toerisme, de gemeente, het bedrijfsleven en natuurlijk de eigen bewoners. De organisatie van de prijsuitreiking van de Entente Florale Internationaal rouleert tussen de deelnemende landen.

Stichting Entente Florale
De Nederlandse Entente Florale is een uitvloeisel uit de Europese Entente. Deze Europese groene manifestatie is in het leven geroepen om het belang van goede en ook kleurige groenvoorzieningen in stad en landschap onder de aandacht te brengen bij zowel overheden als bedrijfsleven en inwoners. Inmiddels spelen in de Entente Florale criteria als goed aangelegde en onderhouden groenvoorzieningen en een goed evenwicht tussen oorspronkelijk natuurlijk en cultuurrijk groen een belangrijke rol. Goed groen heeft immers een grote invloed op de leef- en werkomgeving voor de inwoners en de toeristische, sociale en economische aantrekkingskracht van een gemeente.

De jury
De jury van Entente Florale werkt met objectieve criteria die specifiek voor deze competitie zijn opgesteld. Door de integratie van de Gemeentelijke Natuurprijs van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in de nationale groencompetitie heeft natuurbehoud en
-ontwikkeling een belangrijke plaats in de beoordeling gekregen. De jury is samengesteld uit tuin- en landschapsarchitecten, hoveniers, gemeentelijke managers en (beleid)mede-werkers op het gebied van de ruimtelijke inrichting en het milieu. Naast de beoordeling van de gemeentelijke beleids- en structuurvisie/plannen op het gebied van groen kijkt de jury ook naar de vertaling van het beleid naar de werkelijkheid. Dit gebeurt tijdens een rondgang door het binnen- en buitengebied. De rondgang van de jury door de gemeente 's-Hertogenbosch vond plaats op 13 augustus 2004.