VVD



Nieuws

30 sep 2004 - Hans van Baalen wil helderheid over
verdwijningen in Tsjetsjenië

VVD-buitenlandwoordvoerder Hans van Baalen wil van de minister van Buitenlandse Zaken zo snel mogelijk opheldering over de constatering van de Hoge Commissaris voor de rechten van de mens van de Raad van Europa - Alvaro Gil-Robles - over de ongeveer 2300 verdwijningen in Tsjetsjenië. In het dagblad Trouw van 29 september 2004 staat dat Gil-Robles de Russische regering verantwoordelijkheid houdt voor de verdwenen Tsjetsjenen en het schenden van mensenrechten. Van Baalen wil van de minister weten of hij president Poetin aan zal spreken over de uitspraken van Gil-Robles en hoe hij dit wil doen.

Hieronder treft u de vragen van Van Baalen.

Vragen van het lid Van Baalen (VVD) aan de minister van Buitenlandse Zaken over verdwijningen in Tsjetsjenië

1. Heeft u kennis genomen van de uitspraak van de Hoge Commissaris voor de rechten van de mens van de Raad van Europa, Alvaro Gil-Robles, over 2300 verdwijningen en ernstige mensenrechten schendingen in Tsjetsjenië, die hij toeschrijft aan het Russische leger en veiligheidsdiensten? Kunt U deze uitspraak op basis van de kennis die binnen Uw ministerie aanwezig is, bevestigen?

2. Bent u bereid om president Poetin bij de EU-Rusland top op 11 november 2004 op de uitspraak van Gil-Robles aan te spreken? Zo ja, op welke manier zult u dat doen?

3. Wilt u deze vragen vóór het bezoek van president Poetin op 11 november 2004 beantwoorden?