Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Utrecht, 30 september 2004

Jargonbrigade nomineert zwetsende politici

Maxime Verhagen maakt grootste uitglijders

Politici zijn vaak niet te volgen. Tenminste, dat vinden veel jongeren. Daarom hield de Jargonbrigade van de Nationale Jeugdraad het taalgebruik van politici tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen goed in de gaten. Fractievoorzitter van het CDA, Maxime Verhagen, sprak volgens de brigadiers het meest onduidelijk. Verhagen is daarom genomineerd voor de Zwetsprijs. Boris Dittrich, fractievoorzitter van D66, deed het goed: de brigadiers nomineerden hem voor de Klare Taalprijs.

s

Tijdens de Algemene Beschouwingen is de Tweede Kamer voor het eerst dit jaar bezocht door de Jargonbrigade. Deze bezoeken waren in tegenstelling tot de komende bezoeken aangekondigd. Toch pasten de politici hun taalgebruik niet voldoende aan. Maxime Verhagen maakte volgens de Jargonbrigade de meeste uitglijders. Hij ontweek vragen en haalde oude koeien uit de sloot door te verwijzen naar pleidooien van vorige jaren. In 2003 ontving Verhagen ook al de Zwetsprijs voor zijn onduidelijke taalgebruik.s

Gelukkig waren er ook politici die wel duidelijk spraken. Boris Dittrich was daar volgens de brigadiers het beste voorbeeld van. Hij gebruikte tijdens een interruptie een stukje tekst uit een motie van PvdA-voorman Wouter Bos. Dittrich las het niet alleen voor, maar vertaalde het ook naar normale taal. Dat stelden de brigadiers op prijs.

Naast Dittrich en Verhagen zijn voor elke prijs nog twee politici genomineerd. De brigade heeft in eerste instantie een top 3 samengesteld. Deze top 3 zal de komende maanden uitgroeien tot een top 5, die van samenstelling kan veranderen.

De Jargonbrigade van de Nationale Jeugdraad stimuleert politici om begrijpelijk te spreken, zodat politiek toegankelijker wordt voor jongeren. De brigade, die uit zes leden bestaat, deelt elk parlementair jaar een Zwetsprijs en een Klare Taalprijs uit. De brigadiers brengen de komende tijd verschillende mysteriebezoeken aan de Tweede Kamer. Na elk bezoek worden politici genomineerd voor een van de twee prijzen. Voor het eerst biedt de Jargonbrigade jongeren de kans om zelf onbegrijpelijk taalgebruik van politici aan te geven. Via het telefoonnummer 0900-Jeugdraad (1 cent per minuut) kunnen jongeren melding maken van zwetsers en klare-taalsprekers. Op www.stemjong.nl kunnen jongeren politici voor de prijzen nomineren en de tussenstand in de gaten houden, op deze site is de volledige top 3 ook te bekijken.

Kijk ook op www.jeugdraad.nl


---

Noot voor redactie,