Gemeente Gouda


04.223 minister geeft groen licht waterstad westergouwe

datum: 30 september 2004
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: Peter Smit
telefoon: 0182 - 588393

minister geeft groen licht waterstad westergouwe

Minister Dekker van VROM heeft vanmiddag tijdens een bestuurlijk overleg met de gemeente Gouda ingestemd met de voorstellen die Gouda deed voor de bouw van de nieuwe wijk Westergouwe. Na 26 jaar is er dan eindelijk duidelijkheid en kan Gouda werk maken van de huisvestingsopgave.

samenwerking

et de presentatie van het concept Waterstad geeft Gouda antwoord op eerder door de minister gestelde vragen. Waterstad Westergouwe is ontwikkeld in nauw overleg met de bestuurlijke partners ministerie van VROM, ministerie van V en W, de provincie Zuid-Holland en Hoogheemraadschap Schieland. Gouda heeft het als bijzonder inspirerend ervaren dat alle partijen zo betrokken en constructief hebben samengewerkt.

waterstad westergouwe

De plannen voor Waterstad Westergouwe bieden Gouda de mogelijkheid om circa 4.000 huizen te bouwen. Dit gebeurt op innovatieve wijze. Zowel qua woningbouw en architectuur als de wijze van bouwrijp maken. Uit marktanalyses blijkt dat er vooral vraag is naar huizen in het duurdere segment. De plannen bevatten een duurzaam watersysteem, dat uitgaat van voldoende veiligheid, waterbergingscapaciteit en waterkwaliteit. Gouda spreekt dan ook van een Waterstad.

voorwaarden

Wel heeft de minister een aantal voorwaarden gesteld aan de ontwikkeling van de wijk. Deze hebben vooral betrekking op de waterveiligheid. Het model van de Waterstad biedt daarvoor de oplossing, onder andere door ophoging van het vloerpeil van de woningen. Afgesproken is dat er geen afwenteling van de wateropgave plaastvindt op het omliggende gebied en op toekomstig beheer en onderhoud. Een andere voorwaarde betreft de financiën. Gouda neemt de volle verantwoordelijkheid voor exploitatie, beheer en onderhoud van de woonwijk. Het plan van Gouda voldoet aan alle gestelde voorwaarden.

hoe nu verder?

De afspraken die gemeente en rijk vandaag maakten, worden eerst bekrachtigd tussen het ministerie van VROM en de gemeente. Gouda zal nu de verdere planvorming voortvarend ter hand nemen. Nog dit jaar verschijnt een masterplan. Na vaststelling door de gemeenteraad start naar verwachting medio 2005 de bestemmingsplanprocedure.


-- einde bericht --