Politie Twente

Persbericht Politie Twente van 30 september 2004

Politieman overleden na schietincident

Na tweetal schietpartijen in Enschede, is een van de twee getroffen politiemensen overleden.

Enschede

Donderdag 30 september omstreeks 15.05 uur wordt een schietpartij gemeld op de Noorderhagen in Enschede. Ter plaatse blijkt dat een politieman is neergeschoten en in de borst is geraakt. Deze politieman is direct in zorgwekkende toestand overgebracht naar het ziekenhuis waar hij later op de middag is overleden.

Andere politiemensen achtervolgen op dat moment de verdachte. Op de HB Blijdensteinlaan in Enschede wordt de verdachte achterhaald en schiet hij opnieuw op een van de politiemensen die daarbij in zijn hoofd wordt geraakt. Ook deze politieman is in zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis overgebracht.

De verdachte, een 45 jr. man met de Duitse nationaliteit, is direct daarop op de Dr. Van Benthemstraat in Enschede aangehouden en naar het bureau overgebracht.Tijdens deze aanhouding is de verdachte door een politiehond gebeten en hierdoor gewond geraakt. Tevens zijn er tijdens de aanhouding schoten gelost.

Op dit moment is summier bekend wat de aanleiding van de eerste schietpartij is geweest. Politiemensen waren bezig met een controle op veelvoorkomende criminaliteit in de Enschedese Binnenstad, een controle die regelmatig wordt gehouden. Hierbij rees het vermoeden dat in de omgeving van het Stationsplein een drugsdeal plaatsvond waarbij meerdere personen betrokken waren. Drie van hen konden direct in verband hiermee worden aangehouden. Een vierde, de 45 jr. later aangehouden verdachte, is gevolgd en op het moment dat politiemensen ook deze persoon wilden controleren, trok hij vanonder zijn kleding een vuurwapen en richtte daarbij op een van de politiemensen, een 47 jr. brigadier, die in de borst werd geraakt en later in het ziekenhuis is overleden.

De politieman die even later op de HB Blijdensteinlaan in zijn hoofd werd geraakt is een 30 jr. hoofdagent, net als zijn overleden collega werkzaam in het district Zuid-Twente van de politie Twente.

Onder leiding van het Openbaar Ministerie in Almelo wordt een uitgebreid onderzoek ingesteld. Gezien de aard van het incident, waarbij door politiemensen gebruik is gemaakt van hun dienstwapen, is het gebruikelijk dat de Rijksrecherche wordt ingeschakeld, hetgeen ondertussen is geschied.

Nadere inlichtingen worden op dit moment niet verstrekt.

Jan Camphuis: 053-4555588


---- --