Gemeente Alkmaar


Huisvestingsvergunning voortaan kostenloos

Alkmaar, 29 september 2004

De huisvestingsvergunning, die benodigd is om een woning met een huur onder de huursubsidiegrens te betrekken, wordt per 1 oktober 2004 kostenloos. Hierdoor kan de woningzoekende EUR 35,- in zijn portemonnee houden en blijft hem (als het een woningcorporatiewoning betreft) een tochtje naar de gemeente bespaard.

De huisvestingsvergunning is bedoeld om te controleren of een woningzoekende voldoet aan de criteria die gelden voor een woning met een huur onder de huursubsidiegrens (de uiterste huur waarvoor je nog aanspraak kunt maken op huursubsidie). Dit zijn criteria met betrekking tot inkomen en gezinsgrootte.

Einde aan overbodige stap
Wie een woning wil betrekken met een huur onder de huursubsidiegrens, moet nu nog een heel traject afleggen. Eerst bezichtigt hij de woning, dan moet hij langs de woningcorporatie om aan te geven dat hij geĂŻnteresseerd is, dan langs de gemeente om een huisvestingsvergunning aan te vragen, daarna weer terug naar de corporatie om het huurcontract te tekenen. Het college van B&W heeft nu besloten een einde te maken aan deze overbodige stap in het proces van woningtoewijzing en de verstrekking van huisvestingsvergunningen te mandateren aan de woningcorporaties. Uit de praktijk blijkt, dat de corporaties net zo goed kunnen controleren of de woningzoekende aan de juiste eisen voor een woning voldoet. Omdat de afgifte van de vergunning de corporaties niet meer extra werk kost dan het invullen van het aanvraagformulier van de gemeentelijke huisvestingsvergunning, zijn ze in staat de vergunning kostenloos aan te bieden.

De afspraken gelden voor de woningcorporaties Woonwaard Noordkennemerland, SVA, Willibrordus en Goed Wonen Koedijk Sint Pancras. 90% van de door de gemeenten afgegeven 1500 vergunningen betreffen woningen van deze woningcorporaties. De overige 10% vergunningen worden afgegeven voor huurwoningen die in particuliere handen zijn of koopwoningen met een koopprijs beneden EUR 102.000,-. De vergunningen voor die 10% blijft de gemeente afgeven. Om ongelijkheid te voorkomen, heeft het college besloten dat de gemeente deze vergunningen ook kostenloos gaat verstrekken.

30 september 2004