BASF

Persbericht: CVC koopt BASF Printing Systems en ANI Printing Inks

CVC Capital Partners, een vooraanstaande Europese investeringsmaatschappij, heeft vandaag de onderdelen drukinkt en drukplaten van BASF gekocht. De koop omvat alle vestigingen en activiteiten van BASF Printing Systems inclusief bijvoorbeeld de productie van pigmenten in Shanghai en BASF Drukinkt B.V. in Doetinchem. De contractpartners hebben afgesproken geen mededelingen te doen over de financiële transactie. De overname door CVC wacht nog op goedkeuring van de betreffende mededingingsautoriteiten.

De verkoop door BASF biedt de mogelijkheid tot verdere ontwikkeling voor de voormalige BASF-Printing Systems als vooraanstaande internationale aanbieder binnen deze branche. De eerste stap hiertoe zal de samenvoeging met de Zweedse drukintenfabrikant ANI Printing Inks (ANI) onder de paraplu van CVC zijn. ANI is vandaag eveneens door CVC aangekocht. ANI vult met haar huidige productfolio en haar regionale aanwezigheid de activiteiten op het gebied van drukinkten van BASF goed aan. De hoofdzetel van de gefuseerde ondernemingen zal in Stuttgart, Duitsland zijn. De overname van ANI, evenals de samenvoeging van beide ondernemingen wacht nog op goedkeuring van de mededingingsautoriteiten.

BASF is al sinds 1965 actief op het gebied van drukplaten. In 1970 nam BASF de onderneming K + E over. BASF startte hiermee haar eigen onderneming voor drukinkten. In 1997 werd de zelfstandig opererende onderneming BASF Printing Systems gelanceerd. De activiteiten van BASF Printing Systems bleven zelfstandig en werden in geringe mate geïntegreerd in het BASF-verbund maar vielen wel onder de vlag van de BASF Groep. In de loop der jaren zijn de activiteiten - met name die van de drukplatentechnologie - alleen maar verder komen af te staan van de core-business die uit chemieactiviteiten bestaat.

Dr. Christian Wildmoser, Managing Director van CVC, zegt over de overname: "De samenvoeging van BASF Printing Systems en ANI betekent een belangrijke bijdrage aan de consolidatie van een gefragmenteerde industrie. Door deze acquisitie maken wij BASF Printing Systems tot een core business en dragen door de samenvoeging met ANI ertoe bij, dat in de toekomst een grote, krachtige onderneming haar marktpositie niet alleen kan behouden, maar ook verder kan uitbouwen."

Dr. Wolfgang Büchele, verantwoordelijk voor de Veredelingschemicaliën binnen BASF tevens verantwoordelijk voor BASF Printing Systems: "Onze Printing Systems waren succesvol en hebben altijd een duidelijk positieve bijdrage aan het resultaat geleverd. Op dit moment is er in de Europese branche sprake van een omwenteling, die een sterke globalisering van de business noodzakelijk maakt. Met de verkoop willen we dit bedrijfsonderdeel nieuwe perspectieven bieden om haar activiteiten wereldwijd verder uit te breiden.

Dr. Michael Stumpp, verantwoordelijk voor BASF Druksystemen zegt: "Met de samenvoeging van beide ondernemingen verhogen wij duidelijk onze aantrekkelijkheid voor onze klanten. Onze positie zal versterken in een sterk concurrerende markt en we zullen beter in staat zijn om onze kansen in een toenemend globaliserende markt te kunnen benutten." Peter Koivula, Voorzitter van de Raad van Bestuur van ANI Printing Inks, in Trelleborg/Zweden: "De samenvoeging past in de consolidatie-strategie die ANI eind 2001 aankondigde in het kader van een management buy-out. Door de samenvoeging van twee gerenommeerde drukinktenfabrikanten, ontstaat er niet alleen een leidende Europese onderneming die kan voldoen aan de hoge verwachtingen van onze klanten, maar ook een wereldwijde leverancier van complete druksysteem oplossingen, die de verpakkings- en grafische industrie continue verbeterde producten en services kan bieden."

BASF Printing Systems
Binnen BASF Printing Systems zijn wereldwijd 2.600 medewerkers werkzaam, waarvan 2.000 in Europa en 55 in Nederland. De divisie omvat 16 ondernemingen in Europa, USA, Zuid-Amerika en Azië met gezamenlijk 20 fabrieken. In 2003 realiseerde het onderdeel Printing Systems gezamenlijk een omzet van ruim 600 miljoen euro evenals een duidelijk positief bedrijfsresultaat. Verdere informatie betreffende BASF Printing Systems vindt u onder www.basf-drucksysteme.de.

BASF AG
BASF is wereldwijd één van de toonaangevende ondernemingen in de chemische industrie, The Chemical Company. Zij biedt haar klanten een breed assortiment aan producten; van hoogwaardige chemicaliën, kunststoffen, veredelingsproducten, gewasbeschermingsmiddelen en fijnchemicaliën, tot aardolie en aardgas. De Verbundstrategie is één van de bijzondere sterkten van BASF. Hiermee verzekert het bedrijf het kostenleiderschap en daarmee op lange termijn onderscheidende voordelen ten opzichte van haar concurrenten. De handelswijze van BASF is in overeenstemming met de principes van duurzame ontwikkeling. In 2003 behaalde BASF met iets meer dan 87.000 medewerkers een omzet rond de 33 miljard euro. BASF is genoteerd aan de beurzen van Frankfurt, Londen, New York, Zürich en Parijs. Verdere informatie betreffende BASF vindt u onder www.basf.com.

CVC Capital Partners
CVC Capital Partners (CVC) is een toonaangevende onafhankelijke investeringsmaatschappij die zowel in Groot-Brittannië als op het vaste land van Europa actief is en gespecialiseerd is in grootschalige Leveraged-Buy-outs. CVC werd in 1981 als dochter van Citicorp opgericht. In 1993 voerde de onderneming een eigen Management-Buy-out door, waardoor CVC een onafhankelijke onderneming werd, in het bezit van en geleid door het eigen management. CVC beschikt over een totaal fonds van 9 miljard $ en heeft 12 vestigingen in Europa. Sinds 1981 heeft CVC meer dan 235 bedrijven geacquireerd die een totale waarde vertegenwoordigen van meer dan 43 miljard euro. Het huidige Europese portfolio van CVC omvat 54 ondernemingen met een gezamenlijk transactievolume van 32 miljard euro en een totale omzet van 30 miljard euro. Deze bedrijven zijn in 25 landen actief met 230.000 medewerkers. In februari 2000 vestigde CVC een Asia Pacific investeringsfonds dat een waarde vertegenwoordigt van 750 miljoen dollar. Op dit moment beschikt CVC over vestigingen in deze regio en werd zij in 2003 onderscheiden met de Aziatische prijs: "Buyout House of the Year". De Aziatische Portfolio omvat op dit moment twaalf ondernemingen. Meer informatie: www.cvceurope.com.

ANI Printing Inks
De ANI Printing Inks groep ontwikkelt, produceert en vermarkt drukinkten en additieven voor de grafische en verpakkingsindustrie. Het bedrijf heeft eigen vestigingen in de meeste Europese landen evenals in Rusland, China, Zuid-Afrika, Brazilië, Marokko, Maleisië, Thailand en de Verenigde Staten. Een breed netwerk van distributeurs bestrijkt nog eens veertig landen. De ANI groep met hoofdzetel in Trelleborg/Zweden realiseerde in 2003 een omzet van 231 miljoen euro met 960 medewerkers wereldwijd. ANI Printing Inks was oorspronkelijk onderdeel van Akzo Nobel Coatings, voordat de activiteiten eind 2001 werden afgesplitst. Door een Management-Buy-out begin 2002 werd het bedrijf onafhankelijk en kwam het in particuliere handen.