---

Nieuwsberichten
---

F-16 gevechtsvliegtuigen escorteren verkeerstoestel

1-10-2004 15:13:00

Twee F-16 gevechtsvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht, afkomstig van de vliegbasis Leeuwarden, hebben gisteren, 30 september 2004, een verkeersvliegtuig van British Airways door het Nederlandse luchtruim naar Luchthaven Schiphol begeleid. Het toestel heeft op de Luchthaven Schiphol een voorzorgslanding gemaakt naar aanleiding van een bommelding. Het toestel was op weg van Berlijn naar Londen.

De F-16´s van de zijn gealarmeerd door het Air Operations Control Station van de Koninklijke Luchtmacht in Nieuw Milligen en hebben opdracht gekregen het toestel te onderscheppen. De verkeers- en gevechtsleiding van Nieuw Milligen krijgt hiervoor opdracht vanuit de NAVO. De bescherming en verdediging van ons luchtruim en dat van onze NAVO-bondgenoten is een collectieve verantwoordelijkheid, waarvoor standaard procedures gelden. Het alarmeren van de zogeheten ´Quick Reaction Alert´ is een preventieve maatregel.

De F-16´s hebben na de onderschepping het verkeerstoestel begeleid tot aan de landing op Schiphol en zijn daarna teruggekeerd naar de vliegbasis Leeuwarden.

Nieuws Nieuwsberichten