Gemeente Alkmaar


Bezoek delegatie aan Zuid-Afrika,
ter gelegenheid van 200 jaar Uitenhage

15 september 2004

Van 26 tot 30 oktober a.s. brengt wethouder C.G. van Vliet een bezoek aan Zuid-Afrika. De heer Van Vliet, die als portefeuillehouder ruimtelijke ontwikkeling, bestuurslid is van de Stichting Steun Uitenhage, is uitgenodigd voor de viering van het 200-jarig bestaan van Uitenhage op 30 oktober 2004. Ook de voorzitter van de Stichting Steun Uitenhage, de heer Van Roeden is dan in Zuid-Afrika. Begin oktober brengt een delegatie uit Zuid-Afrika een bezoek aan Nederland. De bezoeken worden benut voor de evaluatie van de projecten in Uitenhage en voor verdere versteviging en uitbreiding van de contacten.

Het bezoek vindt plaats in het kader van het samenwerkingsprogramma van de Noord-Hollandse gemeenten Alkmaar, Amstelveen, Heerhugowaard, Oostzaan en Zaanstad met de Zuid-Afrikaanse metropool Nelson Mandela Metrpolitan Municipality, waarvan Uitenhage deel uitmaakt. Namens de deelnemende gemeenten onderhoudt de Stichting Steun Uitenhage Z.A. enkele projecten ter verbetering van de leefomstandigheden van de zwarte bevolking in de townships van Uitenhage. Sinds 1 juli 2001 is Uitenhage samen met Port Elizabeth opgegaan in de Nelson Mandela Metropolitan Municipality (NMMM), een metropool van 1,2 miljoen inwoners. De activiteiten richten zich o.a. op assistentie bij de opbouw van de lokale democratie en bij de oprichting van een woningcorporatie om de huisvesting van de achtergestelde bevolking in de townships te verbeteren.

Viering 200 jaar Uitenhage op 30 oktober 2004
Uitenhage is in 1804 tijdens het bewind van de Bataafse Republiek gesticht door Commissaris-Generaal Jacob Uitenhage de Mist. Dit jubileum wordt in Uitenhage met allerlei festiviteiten gevierd in oktober 2004, met als hoogtepunt de aanbieding van een boek over de geschiedenis van Uitenhage op 30 oktober 2004. De heer Cox, gemeentesecretaris, heeft een inleiding geschreven over de afstamming van Uitenhage de Mist. De heer Van Roeden heeft als voorzitter van de Stichting Steun Uitenhage een hoofdstuk geschreven over de relatie tussen de Noord-Hollandse gemeenten en Uitenhage. Wethouder Van Vliet vertegenwoordigt op uitnodiging van het feestcomité de deelnemende Noord-Hollandse gemeenten bij de viering van het 200-jarig jubileum.

Bezoek van een delegatie van de Nelson Mandela Metro van 3 tot 9 oktober 2004
Van 3 tot 9 oktober a.s. brengt de loco-burgemeester Ndoni samen met de heer Tsatsire, hoofd internationale zaken, van de NMMM een bezoek aan Nederland om de voortgang van de samenwerking (het woningbouwproject) te bespreken. Tijdens het bezoek wordt ook gesproken over economische contacten met bedrijven in Noord-Holland. Verder wordt bekeken of in samenwerking met het Clusius college en andere instellingen (de Universiteit van Wageningen) kleinschalige agrarische projecten in de townships en stages ontwikkeld kunnen worden. Met instanties in Nederland worden contacten gelegd op het gebied van toerisme.

Hiv/Aids bestrijding
Een ander gesprekspunt is HIV/Aids bestrijding. Een beleidsmedewerkster van de NMMM heeft in mei jl. deelgenomen aan een stage van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) op het gebied van Aids-bestrijding. De stagiaire, mevrouw Jackson, heeft in samenwerking met de GGD Noord-Kennemerland een Plan of Action opgesteld. Met dit plan wil de Stichting Steun samen met de NMMM een subsidieaanvraag bij de VNG indienen.
Tevens wordt bekeken of een verzorgingstehuis voor ouderen in Uitenhage, dat gerealiseerd is met financiële ondersteuning van de Stichting Steun, benut kan worden voor de opvang van Aids-wezen en als steunpost voor voorlichting en preventie op het terrein van HIV/Aids.

15 september 2004