Zondag 3 oktober 2004, Keramiek Delft 2004

Kunstenaars Guido Geelen, Carolein Smit, Jennifer Forsberg, Gert Germeraad en anderen tonen installaties op historische locaties.

Startpunt: Museum Het Prinsenhof, Oude Delft 185, Delft, 11.00 tot 17.00 uur.

Een reusachtige rat liggend op de molen in Delft, keramische koeienkoppen als vazen, modern serviesgoed in een oud herenhuis. het geeft een indruk van wat de bezoeker van Keramiek Delft op zondag 3 oktober tegenkomt op zijn wandeling door de stad. Dit alles gebeurt in het kader van het jaarlijks evenement Keramiek Delft dat nu voor de vierde keer georganiseerd wordt. Keramiek Delft is het belangrijkste jaarlijkse evenement in Nederland van hedendaagse keramiek.
Het toont de actuele stand van zaken van de hedendaagse keramiek in de context van de historische binnenstad van Delft en voert de bezoeker langs galeries, musea en bijzondere locaties.

Dit jaar zijn er op verschillende locaties in Delft keramische installaties van bekende Nederlandse en buitenlandse keramisten te zien. Zo zal Guido Geelen een installatie van objecten maken in de glazen zaal in Museum Het Prinsenhof, Amy Cooper uit Engeland maakt voor een verduisterde ruimte lichtgevende keramische objecten, de uit Zweden afkomstige Jennifer Forsberg zal een installatie laten zien, hangend aan een plafond van een oud grachtenpand, Gert Germeraad toont werk in de Synagoge van Delft. Galerie Terra heeft twee exposities van buitenlandse kunstenaars, Márta Nagy uit Hongarije en Nadine Warden uit Engeland.

Op 3 oktober treedt bij Museum Het Prinsenhof de Nederlandse kampioen Living Statue 2004 op met: "Groeten uit Delft". De act van Oogmerk en Levend Lijf is te bewonderen om 13.00, 14.00 en 15.00 uur aan de Oude Delft, bij de entree van de Van der Mandelezaal in museum Het Prinsenhof, en is georganiseerd ter gelegenheid van de laatste dag van de tentoonstelling 'Delfts blauw in alle kleuren' en keramiekdag Delft.

Voor het volledige programma zie de bijlage.
Zaterdag 2 oktober 2004 Keramiekactivteiten
Op zaterdag 2 oktober kan men in Delft al genieten van Keramiek. De tentoonstelling 'Delfts Blauw in alle kleuren' in Museum Het Prinsenhof is dit weekend voor het laatst te bezoeken en wel gratis.
Delfts Blauw in alle kleuren is het verhaal van een nationaal symbool.
Een kleurrijke tentoonstelling laat de veelzijdige en verrassende productie van de Koninklijke Porceleyne Fles door de eeuwen heen zien en de geschiedenis van deze vermaarde nijverheid in Delft.

Men ziet ongeveer driehonderd voorwerpen die het verhaal van vier eeuwen geschiedenis illustreren. De oude productie wordt toegelicht aan de hand van vondsten op het voormalige terrein van de Porceleyne Fles. Uit een put kwam serviesgoed uit de vroegste periode. Voor veel bezoekers zal het een eerste kennismaking zijn met het prachtig gekleurde Delftse aardewerk.

Ook De Koninklijke Porceleyne Fles heeft iets unieks. Zij schilderen het grootste Delftsblauw tegeltableau in haar ruim 350 jarige geschiedenis.
In opdracht van de EVD van het Ministerie van Economische zaken is Royal Delft gestart met de productie van een tegeltableau voor de binnenmuren van het Holland Paviljoen op de Worldexpo in Aichi in Japan in 2005.

Het 7.600 tegels tellende tableau beslaat de vier wanden van het Holland Paviljoen (171 m2, 40 meter lang en ruim 4 meter hoog). De decoratie bestaat uit bijzondere en markante Amsterdamse grachtenhuizen uit de 17de en 18de eeuw zoals het Huis Bartolotti en het huis met de Kolommen, maar ook het Anne Frankhuis, het Kattenkabinet en Onze Lieve Heer op Zolder.
Vanaf 1 juli tot en met oktober 2004 kunnen bezoekers aan de Porceleyne Fles de voortgang met eigen ogen volgen. Het tegeltableau wordt in delen geschilderd in het bedrijfsmuseum, zodra een deel klaar is staat het opgesteld in de fabriek dat een onderdeel vormt van rondleiding door de Delftse aardewerkfabriek uit de 17e eeuw.

Ter gelegenheid van deze bijzondere opdracht zijn speciale arrangementen samengesteld en kunnen de bezoekers deelnemen aan een Aichi Japan schilderworkshop waarbij men een Delfts Blauwe tegel met een deel van de voorstelling kan schilderen.

Van plateelbakkerij tot Royal Delft is de jubileum tentoonstelling van de Koninklijke Porceleyne Fles die in het weekend van 2 & 3 oktober nog te zien is.
Mensen en producten, producten en mensen. Terugkijkend op 350 jaar Koninklijke Porceleyne Fles, zien we dat het duidelijk is dat alles om de mensen en de producten draait. De ontwerpers, plateelbakkers en schilders waren degenen die het wereldberoemde Delfts Blauw produceerden, en de eigenaars en manager deden er alles aan om de Koninklijke Porceleyne Fles te maken tot wat het is vandaag; de enig overgebleven Delfts Blauwfabriek uit de 17e eeuw, waar alle artikelen nog steeds met de hand gemaakt worden.

Bezoek de tentoonstelling, bewonder de schilders aan het werk en zie het productieproces in de fabriek. En natuurlijk bieden wij u ook de mogelijkheid om onze complete collectie te bezichtigen in onze showroom

Vervoer

Met de "Delft Blue Line" kan men tijdens de keramiekactiviteiten door de Delftse grachten varen van Museum Het Prinsenhof naar de Koninklijke Porceleyne Fles. De twee instellingen zijn met een combiticket tegen een zeer gereduceerde prijs te bezoeken.

Voor meer informatie www.delft.nl