Gemeente Heythuysen

Nieuws

Zondag 3 oktober: Limburgse molendag

Zondag 3 oktober: Limburgse molendag Benieuwd naar hoe een molen nu eigenlijk werkt?

De Limburgse Molendag wordt traditioneel (dit jaar immers voor de zesde keer) georganiseerd op de eerste zondag van oktober en die valt in 2004 op 3 oktober. In Limburg is een zondag bij uitstek geschikt voor dit molenfeest. Minimaal 43 molens in heel Limburg doen mee. U vindt de deelnemers op de website www.limburgsemolens.nl

Molens Leudal
In onze regio, het Leudal, hebben de volgende molens hun deuren geopend. U bent van harte welkom om kennis te maken met de eeuwenlange geschiedenis van de molen.

Haelen
Beltmolen De Welvaart aan de Molenweg in Horn is geopend van 10.30 - 16.00 uur. De stenen beltmolen is in zijn type de kleinste van Limburg, mogelijk ook van Nederland. Bij voldoende wind zal tarwe gemalen worden. Onder in de molen en in de schuur bij de voormalige molenaarswoning zullen kleine gebruiksvoorwerpen uit het verleden tentoon gesteld worden.

Watermolen St. Ursula aan de Leumolen 1 in Nunhem. De watermolen is geopend van 11.00 tot 16.00 uur en mogelijk draaien en malen. Tevens wordt er uitleg gegeven.

Heythuysen
De Auroramolen, Provinciale weg Weert-Roermond in Baexem is geopend van 11.00 - 16.00 uur. Bij voldoende wind wordt er niet alleen gedraaid, maar ook gemalen. Verder kunt u er met de steen gemalen meel en de bekende Aurorakoekjes kopen. In het molenhuisje kunt u terecht voor een kopje koffie.

De Sint Antoniusmolen in Heythuysen is geopend van 11.00 - 16.00 uur. Ook hier wordt bij voldoende wind gemalen. In de molen is met de steen gemalen meel te koop. Verder zijn de nieuwste ansichtkaarten, recepten en diverse informatiefolders verkrijgbaar. De nieuwste aanwinst van de Antoniusmolen is de gerestaureerde maalstoel. Bij weinig wind kan er hier gemalen worden.

Roggel en Neer
De Wind- en Motermaalderij St. Petrus, Nijken in Roggel is geopend van 11.00 tot 16.00 uur. Bij voldoende wind wordt er gemalen met de molen. Er zal tevens gemalen worden met behulp van een oude zeer fraaie dieselmotor (motormaalderij). Tevens demonstratie graanreinigen.

Friedesse molen in Neer. Deze watermolen is geopend van 11.00 tot 16.00 uur en zal mogelijk draaien en malen. Tevens wordt er uitleg gegeven

Fietsroute
In samenwerking met de gemeenten Haelen, Heythuysen en Roggel en Neer is er een fietsroute uitgezet die langs bovenstaande molens voert. U kunt de routes ophalen in de molens.