Waterschap Groot Salland

Een ton voor water ook bij Groot Salland


1 oktober 2004

'Een ton voor water' is ook bij Waterschap Groot Salland af te halen. Vanaf 3 oktober start de landelijke campagne 'een ton voor water'. Deze campagne is een samenwerking tussen de waterschappen, de campagne 'Nederland leeft met water' en 'Een ton voor water'. Een deel van de opbrengst gaat naar waterprojecten van Novib in Bangladesh, Ethiopië, Nicaragua en Soedan.

Van 3 oktober tot 17 november kunt u op
www.eentonvoorwaterbestellen.nl een regenton, waterzuil of afkoppelingsset bestellen. Deze bestelling kan worden afgehaald op 25, 26 en 27 november. U bepaalt zelf waar u dat doet. In het waterschapsgebied van Groot Salland is dit mogelijk op een van de districtskantoren (Kamperzeedijk, Laag-Zuthem, Rouveen en Broekland). Meer informatie staat op www.eentonvoorwater.nl

Waterbewust
In Nederland is water niet schaars. Maar verontreiniging, uitputting van grondwatervoorraden en verdroging maken de drinkwatervoorziening wel steeds problematischer. Daarom is ook in Nederland waterbesparing noodzakelijk. Gemiddeld verbruiken we 135 liter water per persoon per dag, waarvan slechts zes om te drinken of te koken. De milieuwinst van een regenton zit in de eerste plaats in waterbesparing. Het water uit de ton kan worden gebruikt voor het wassen van de auto en het sproeien van de tuin, klusjes waar niet perse drinkwater voor nodig is.

We lozen gemiddeld zo'n 45.000 liter afvalwater per persoon per jaar op het riool. Daar komt dan het regenwater nog eens bij. Een groot deel wordt direct via het riool afgevoerd. Soms, bij hevige buien zoals die in augustus 2004 vielen, kan het riool dat niet aan. Bovendien vermengt het relatieve schone regenwater zich met afvalwater en moet dan ook gezuiverd worden. Dat is zonde. Vandaar dat steeds meer gemeenten, bedrijven en particulieren besluiten het regenwater anders af te voeren dan via de riolering. Afkoppeling heet dat in vaktaal. Als u het regenwater opvangt, infiltreert in uw tuin en niet via het riool afvoert, doet u aan afkoppeling. Een ton in combinatie met een afkoppelset is al gauw goed voor 400 liter regenwateropvang, ruim voldoende voor de afkoppeling van 25 tot 40 vierkante meter dak.