Gemeente Delft

Zondag 3 oktober om 14.00 uur start vanaf het hondenuitrenveld aan de Vrijenbansekade een wandeling langs de nieuwe hondenkunstwerken in de wijk Vrijenban. De 'kunstwandeling' eindigt in het buurtcentrum 't Ooievaarsnest, waar om 15.00 uur Jan Torenstra (wethouder Wijkzaken) de officiële aftrap geeft voor 'Gaat Zitten'. In het kader van het cultuurproject Kunst in de Wijken heeft het kunstenaarsduo vGtO meer dan 250 honden uit de wijk op foto vastgelegd. De foto's van de honden zijn verwerkt in vijf bankjes, die op de uitrenvelden en uitlaatstroken in de wijk Vrijenban staan.

Groot, klein, eigenwijs, lief, humeurig, stinkend, pas gewassen, neurotisch, blij, onafgericht, goed luisterend, en in veel gevallen enorm beweeglijk en enthousiast rondspringend. Na een knuffel, een koekje en veel 'gaat-zitten' is het Terry van Gurp en Rene Oudenhove uiteindelijk gelukt om meer dan 250 Vrijenbanse honden goed op de foto te krijgen.

Met de fotocollages schetsen Van Gurp en Oudenhoven een beeld van de Vrijenbanse honden en maken zij de netwerken van honden en bazen in de wijk zichtbaar. Veel baasjes hebben een vaste tijd om de hond uit te laten, waardoor zij meestal dezelfde mensen en honden treffen. Geen enkel baasje weet wie een uur eerder of later wandelt, zij kennen alleen het eigen netwerk. Voor de hond zelf geldt dit niet. Een hond ruikt de andere netwerken en laat 'boodschappen' achter voor de volgende bezoeker. Het kunstenaarsduo maakt de netwerken letterlijk zichtbaar.

De wandeling voert u langs alle kunstwerken. Bij slecht weer gaat de wandeling niet door en start de opening om 15.00 uur in 't Ooievaarsnest, Van Lodensteijnstraat 83, waar hapjes en drankjes klaar staan (ook voor de honden). Werelddierendag wordt deze dag alvast ingewijd. Alle bazen ontvangen een groepsportret waar hun hond op staat.

Sinds juli 2003 heeft de gemeente Delft er hard aan gewerkt om de overlast van hondenpoep op straat in de hele stad terug te dringen. Daarom zijn uitlaatstroken in alle wijken van Delft aangewezen waar honden mogen worden uitgelaten. Er zijn ook uitrenvelden aangewezen waar honden zonder riem mogen rennen. Bij de uitrenvelden zijn extra bakken geplaatst waar de hondenbezitter eventuele hondenpoep in kan deponeren. De uitlaatstroken worden schoongehouden en onderhouden door de gemeente. Op alle andere locaties in Delft dienen de hondenbezitters de hondenpoep zelf op te ruimen en de honden aan de lijn te houden.

'Gaat Zitten' is een initiatief onder de noemer Kunst in de Wijken, een gemeentelijk cultuurprogramma voor de Delftse wijken. Kunstenaars en bewoners brengen samen kunstprojecten tot stand in de zeven wijken van Delft.