Stichting Wakker Dier


3 OKTOBER DOMINEE D-DAY Persbericht - 30 september 2004

Stichting Wakker Dier heeft zondag 3 oktober, de dag voor dierendag, uitgeroepen tot dominee D-day. Alle Nederlandse kerkgenootschappen hebben deze week een brief van Wakker Dier ontvangen met het verzoek om tijdens de kerkdienst voorafgaand aan dierendag aandacht te besteden aan het dierenleed in de bio-industrie. De eerste positieve reacties kwamen van dominee Bok bekend vanwege zijn marathondienst tijdens de MKZ-crisis- en dominee Bouma. Zij vinden, net als Wakker Dier, dat de bijbelse gedachte van goed rentmeesterschap haaks staat op het dierenleed in de bio-industrie. De dominees vinden het daarom belangrijk dat in de kerken aandacht wordt geschonken aan dierenleed en hoe dit voorkomen kan worden. Wakker Dier heeft ervoor gekozen de kerken juist nu aan te schrijven omdat het aanstaande maandag 4 oktober, werelddierendag is. Deze dag vormt een goede aanleiding om ook in de kerken stil te staan bij de verantwoordelijkheid die de mens volgens de bijbel heeft om met compassie zorg te dragen voor dieren. Omdat compassie en rentmeesterschap onderdeel uitmaken van het evangelie, en dieren in onze samenleving daarvan te vaak uitgesloten lijken. We zijn in dat opzicht toe aan een herijking waar oude waarden zoals gepredikt in het christendom een belangrijke rol zouden kunnen en moeten vervullen. Te zeer heeft onze samenleving zich ontwikkeld in etnocentrische richting, en te veel dieren worden daarvan slachtoffer. Dominee Bouma merkte hierover op: Wat dringend geboden is: een exodus van het dier uit de hel van de bio-industrie. Wat dáár gebeurt het dier blijft er geen dier bij. En blijft de mens er wel mens bij, blijft het christen hier wel christen bij?
Jaarlijks worden in de bio-industrie in Nederland zon 450 miljoen dieren voor de consumptie gefokt in krappe kooien, zonder uitloop en zonder stro. Landbouwminister Veerman stelt hierover: De huidige intensieve veehouderij vertoont tekortkomingen op alle drie aspecten van duurzaamheid: economische duurzaamheid, ecologische duurzaamheid en sociale duurzaamheid.. De oplossing ligt bij de consument die de keus zou moeten maken voor diervriendelijke producten. De consument kiest momenteel al massaal voor scharreleieren. Hierdoor konden honderden boeren voor slechts één eurocent extra per ei overschakelen van legbatterijen naar scharrelschuren. Miljoenen kippen hebben inmiddels een beter leven, maar nog altijd zit ongeveer de helft van de legkippen in legbatterijen. Wakker Dier hoopt daarom dat kerkdiensten rond dierendag ertoe bij zullen dragen dat de consument in de toekomst vaker en bewuster zal kiezen voor diervriendelijke alternatieven zoals vegetarische producten of biologisch/scharrelvlees.

Met deze oproep aan de Nederlandse kerken wil Wakker Dier meer consumenten informeren en bewust maken ten aanzien van het enorme leed in de bio-industrie. Kerkgangers zouden erdoor moeten worden gestimuleerd om diervriendelijker te kopen. einde persbericht

Kerkdienst dominee Bouma wordt gehouden in Ede in De Akker, Bovenbuurtweg 11
Kerkdienst dominee Bok wordt gehouden in de Regentessekerk in Apeldoorn, Regentesselaan 14b