Gemeente Rotterdam

Nr.129
1 oktober 2004

Embargo tot zondag 3 oktober 10.30 uur

Koninklijke onderscheiding voor de heer ds. J.H. van der Steen

Burgemeester mr. Ivo Opstelten reikt zondag 3 oktober om 10.30 uur een Koninklijke Onderscheiding uit aan de heer ds. J.H. van der Steen. De heer Van der Steen is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau als blijk van waardering voor zijn bijzondere werkzaamheden als predikant. De burgemeester overhandigt de onderscheiding tijdens een dienst in de Laurenskerk aan het Grotekerkplein te Rotterdam.

De heer Van der Steen wordt onderscheiden voor zijn bijzondere inzet als predikant. In 1981 werd hij beroepen tot predikant door de Hervormde gemeente Rotterdam. Van der Steen heeft dit onbezoldigd uitgeoefend, naast zijn functie als leraar aan de Ichtus Hogeschool. Binnen het onderwijs was hij jarenlang actief op adviserend en bestuurlijk gebied. Sinds 1996 is hij voorzitter van de centrale kerkenraad voor de Hervormde Gemeente Rotterdam. In die hoedanigheid heeft hij zich op landelijk niveau beziggehouden met de totstandkoming van de Protestantse Kerk in Nederland.

Daarnaast heeft Van der Steen, gedurende zijn hele predikantsperiode, een bijzondere band gehad met het Kinderhuis aan de Van Speykstraat/Schietbaanstraat. In 1981 is hij door de centrale kerkenraad tot bestuurslid van deze instelling benoemd. Veder ontplooide Van der Steen activiteiten ten bate van de Joodse Gemeenschap in Rotterdam voor het Jom Hasjoa Beraad, waarvan hij sinds de oprichting de functies van voorzitter en secretaris vervult. Binnen dit beraad vervult hij een verbindende rol en een rol als bruggenbouwer tussen de vertegenwoordigers van de verschillende religies.

noot voor de redactie/