Ingezonden persbericht

Ultieme ruimtevlucht voor XPrize aangekondigd

MOJAVE , CALIFORNIA, 20041003 -- De XPrize Foundation (www.XPrize.org) kondigt aan dat Space ShipOne op maandag 4 oktober a.s. om 7.00am uur lokale tijd (16.00 uur Nederlandse tijd ) haar tweede en mogelijk finale vlucht zal aanvangen om de XPrize van tien miljoen dollar te winnen. De XPrize Foundation looft deze prijs uit aan het eerste particulier gefinancierde ruimteschip dat een bemande ruimtevlucht maakt en deze vlucht binnen twee weken herhaalt met het zelfde ruimteschip. De vereiste hoogte is 100 km. Woensdag 29 September j.l. voltooide SpaceShipOne met succes de eerste vlucht.


SpaceShipOne is een ontwerp van Burt Rutan's Scaled Composites dat ook het succesvolle Voyager 'non stop around de world' vliegtuig bouwde. Details en beeldmateriaal van het ingenieuze ontwerp van SpaceShipOne zijn te vinden op www.scaled.com en www.xprize.org . De vlucht van 4 oktober zal via een live webcast op www.space.com en www.XPrize.org te volgen zijn.

De XPrize is in 1996 ingesteld om de ruimtevaart te stimuleren. Gemodelleerd naar de historische Orteig prijs (gewonnen door Charles Lindbergh) van de twintiger jaren van de vorige eeuw die de luchtvaart een enorme stimulans gaf is de verwachting dat nu hetzelfde zal gebeuren met de ruimtevaart. Het recent aangekondigde contract van Richard Branson's Virgin met Scaled om voor 150 miljoen dollar twee grotere uitvoeringen van SpaceShipOne te bouwen geeft aan dat deze verwachting zeer gerechtvaardigd is. Virgin Galactic wil hiermee reeds in 2007 reguliere ruimtevluchten aan particulieren gaan aanbieden. Ook de aankondiging van NASA en particuliere investeerders om naar voorbeeld van de XPrize ruimtevaartprijzen in te stellen ondersteunt de XPrize doelstelling.

De XPrize Foundation zelf heeft een vervolg aangekondigd door jaarlijks een XPrize Cup te organiseren in New Mexico. Tijdens deze tiendaagse 'spaceshow' zullen teams strijden om prijzen voor o.a. hoogterecords, grootste aantal passagiers en snelste 'turn around 'tijd. Hiermee krijgen naast Scaled ook vele van de andere 27 deelnemers aan de huidige XPrize een kans om hun ontwerpen te testen.




Ingezonden persbericht