ERNST AND YOUNG

Entrepreneur of the year: Arjen de Koning Paradigit Computers

EMBARGO TOT 2 OKTOBER 2004 23.30 uur
Directeur Arjen de Koning van Paradigit Computers BV uitgeroepen tot 'Entrepreneur of the Year 2004'

ROTTERDAM, 2 OKTOBER 2004 - Arjen de Koning, directeur Paradigit Computers BV uit Eindhoven, is tijdens de galafinale van de Entrepreneur of the Year competitie in de Cruise Terminal Rotterdam uit negen finalisten gekozen tot de Nederlandse 'Entrepreneur of the Year 2004'. Uit handen van de voorzitter van Ernst & Young Accountants, Pieter Jongstra, ontving hij de bijbehorende Award. De galafinale werd bijgewoond door zo'n 250 ondernemers.

Volgens de jury is het vooral opmerkelijk dat in tijden van economische teruggang toch groei gerealiseerd is met behoorlijke cijfers. In een markt die gedomineerd wordt door prijsvechters en grote internationale spelers wist Arjen de Koning te groeien tot de marktleider in Nederland als het gaat om computer assemblage en het produceren van PC configuraties. 'Arjen de Koning is de Michael Dell van Nederland en wordt geroemd om zijn creativiteit, zijn conceptueel denkvermogen en zijn ondernemerschap met internationale potentie. Dit is een ondernemer waar Nederland trots op kan zijn!', aldus het juryrapport.

Arjen de Koning begon in 1991 met de verkoop van de eerste computers aan huis aan studenten. Een jaar later werd de eerste Paradigit winkel geopend. Vanaf de start van het bedrijf wordt er gewerkt volgens het 'Build to order'principe. In tien jaar tijd wist Arjen de Koning Paradigit uit te bouwen tot de grootste Nederlandse computerproducent met 13 eigen winkels, verspreid over Nederland. Op de Nederlandse consumentenmarkt heeft Paradigit nu al een marktaandeel van 5%. Arjen de Koning is oprichter en eigenaar.

De Entrepreneur of the Year is een initiatief van Ernst & Young en wordt georganiseerd in samenwerking met Fortis Bank en Tiscali. Universiteit Nyenrode, Ministerie van Economische Zaken, VNO-NCW en Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP) ondersteunen de prijs.

Finalisten voor de 2004 trofee waren, verdeeld over drie categorieën met ieder een winnaar in betrokken categorie:

Categorie Manufacturing

- Categoriewinnaar: Richard Doek, Altrex BV, Zwolle
- Peter J. van den Kommer, Agu Holding BV, Alkmaar
- Aldo Meijer, Kembo BV, Veenendaal

Categorie Services

- Categoriewinnaar: Roland Kahn, Cool Cat Fashion BV, Houten
- Jo Roelof Zeeman, De Nieuwe Steen Investments NV, Hoorn
- Fokke de Jong, Suit Supply BV, Hoofddorp

Categorie TCE (Technology, Communications & Entertainment)
- Categoriewinnaar:Arjen de Koning, Paradigit Computers BV, Eindhoven

- Rik Hoogenberg, Be Value BV, Apeldoorn
- Koos Hendriks, Snowworld Holding BV, Zoetermeer

Ook werd tijdens de avond een speciale award uitgereikt aan de 'Emerging Entrepreneur of the Year 2004' een prijs voor de meest succesvolle, startende ondernemer. Joost Postmes van Triticum Exploitatie BV uit Maastricht ontving deze trofee uit handen van Robbert Schipper, voorzitter van de Nederlandse Maatschappij voor Participatiemaatschappijen.

De finalisten voor Emerging Entrepreneur of the Year 2004 waren:
- Herman Vissia, Byelex Multimedia Products BV, Rotterdam
- Hank Sweep, Freaky Ice BV, Hilvarenbeek

- Joost Postmes, Triticum Exploitatie BV, Maastricht

De Tiscali Entrepreneur of the Year Publieksprijs ging dit jaar ook naar Arjen de Koning van Paradigit Computers BV. Via het internet kon men gedurende de zomermaanden stemmen op één van de bovengenoemde finalisten. Arjen de Koning kreeg de prijs overhandigd door Rob van Velzen van Tiscali, sponsor van deze prijs.

Achtergrondinformatie
Ernst & Young organiseert nu voor de 10e maal de Entrepreneur of the Year verkiezing in Nederland om succesvol ondernemerschap te detecteren en te belonen. De reden voor het instellen van deze prijs is om wereldwijd succesvol ondernemerschap te ondersteunen en om de betrokkenheid van Ernst & Young bij ondernemers en het ondernemerschap te onderstrepen.

De jury hanteert als belangrijkste criteria voor het toekennen van de Award de wijze waarop de ondernemer zijn onderneming succesvol heeft gemaakt, ondernemersstrategie, de prestaties van de onderneming en de visie van de ondernemer zelf. Vorig jaar werd de Award uitgereikt aan Paul Schouwenaar, directeur van Zeeman Textielsupers.

De jury van the Entrepreneur of the Year 2004 bestond uit de volgende personen:

- Willem Vermeend (voorzitter), bestuur VNO-NCW, Raad van Bestuur Meeùs

- Henk Haaksma, Ministerie van Economische Zaken, divisie Senter
- Scarlett Kwekkeboom-Janse, CEO Istimewa (Finalist 2003)
- Wim Ruijgrok, directeur VNO-NCW

- Monique Brummans, CEO Diemen & Van Gestel (Entrepreneur of the Year 2001)

- Karel Samsom, professor Entrepreneurship, Universiteit Nyenrode
- Hans Mosselman, CEO Sudtours BV en Dutchbird (Entrepreneur of the Year 2002)

- Paul Schouwenaar, CEO Zeeman Groep (Entrepreneur of the Year 2003)
- Ronald Hameeteman, CEO 'e'office (Finalist Entrepreneur of the Year 2001)

- Wim Obbens, Managing Director Corporate Finance & Capital Markets Fortis Bank Nederland N.V.

- Michiel Bicker Caarten, hoofdredacteur BNR Nieuwsradio
- Robbert Schipper, voorzitter NVP

- Cees Halkes, Ex-CEO Te Strake B.V. (Entrepreneur of the Year 1998)
- Sharda Nandram, Senior Researcher, Universiteit Nyenrode
- Peter Rikhof, hoofdredacteur Management Team

Het idee van de Entrepreneur of the Year competitie is gestoeld op het ondernemersstreven naar 'excellence'. Uit onderzoek blijkt dat het succes van excellente ondernemingen is te danken aan een opmerkelijke ondernemersvisie, die tot uiting komt in de stijl van leidinggeven, het besluitvormingsproces en de overige cultuurkenmerken van de onderneming en haar prestaties. Kern van de competitie is de persoon van ondernemer. De verbintenis tussen de (kwaliteiten van) de ondernemer en zijn of haar onderneming vormen in de competitie de basis van het onderzoeksproces.

De verkiezing van de Entrepreneur of the Year is een competitie die jaarlijks in zo'n 40 verschillende landen wordt gehouden. Door middel van gedegen onderzoek, geregisseerd door Universiteit Nyenrode, wordt ieder jaar in een aantal branches van het bedrijfsleven gezocht naar de meest succesvolle ondernemer. Uit de honderden aanmeldingen wordt na selectie een twintigtal uitgenodigd voor een jurydag op Universiteit Nyenrode. Hier worden de finalisten geselecteerd. De nationale winnaar is automatisch genomineerd voor de World Entrepreneur Of The Year verkiezing, een wereldwijde competitie met een galafinale in Monaco in mei 2005.

Noot aan de redactie
Meer informatie kunt u vinden op de Entrepreneur of the Year website: www.eoy.nl