Politie Friesland

Politieberichten van 02/10 13.00 uur t/m 03/10 13.00 uur

Fryslân 03-10-2004 - Voor meer informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur via 0900 - 8844 contact opnemen met bureau Communicatie

Rottum: aanrijding met letsel
Zaterdag is om 13.45 uur een 51-jarige automobilist uit Heerenveen gewond geraakt tijdens een kop-staart-aanrijding aan de Binnendyk. Het slachtoffer is met nekletsel per ambulance naar het ziekenhuis te Heerenveen gebracht. Een 33-jarige automobilist uit Lemmer reed met zijn auto tegen de achterzijde van het slachtoffer. De Lemster automobilist merkte te laat op dat zijn voorganger was gestopt omdat de bruglichten rood waren en de slagbomen gingen sluiten. Beide autos zijn door een takeldienst afgevoerd.

Leeuwarden: woningbrand
Zaterdag is rond 23.25 uur brand ontstaan in een woning aan de Abeelstraat. Er raakte niemand gewond. De brandweer was snel ter plaatse en had de uitslaande brand na tien minuten onder controle. Brandweerlieden konden echter niet voorkomen dat een groot deel van de woonkamer is uitgebrand. De bewoners van het pand zijn door buurtgenoten opgevangen. De technische recherche stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

Fryslân: onder invloed
De volgende bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed. Alle bestuurders ontvingen een proces-verbaal. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod, voertuig en eventuele bijzonderheden.

Leeuwarden: Heliconweg, zaterdag 13.45 uur, 31-jarige Leeuwarder, 635 ug/l, rijverbod 7 uur, rijbewijs ingevorderd, automobilist.

Nes (A): Verbindingsweg, zaterdag 17.35 uur, 31-jarige inwoner van de gemeente Ameland, 265 ug/l, rijverbod 1 uur, automobilist.

Wolvega: Ing. Lelylaan, zondag 04.30 uur, 24-jarige inwoner van de gemeente Weststellingwerf, 385 ug/l, rijverbod 3 uur, automobilist.

Sneek: Markstraat, zondag 03.10 uur, 40-jarige inwoner van Sneek, 770 ug/l, rijverbod 9 uur, snorfietser.

Harlingen: Zuidwalweg, zondag 01.10 uur, 44-jarige inwoner van Kolobrezeski (P), 515 ug/l, rijverbod 5 uur, automobilist. Na overleg met de officier van justitie ontvangt de verdachte een
transactievoorstel van E 405,00.

Drachten: Zuidkade, zondag 00.30 uur, 20-jarige inwoner van Drachten, 615 ug/l, rijverbod 7 uur, bromfietser. De verdachte heeft tevens een proces-verbaal ontvangen voor onverzekerd rijden, het rijden zonder verlichting en het vermogen van de bromfiets. Op de rollerbank werd geconstateerd dat de bromfiets een te hoge snelheid kon rijden (73,5 km/u).

Beetsterzwaag: Vlaslaan, zaterdag 19.55 uur, 30-jarige inwoner van Beetsterzwaag, 275 uur, rijverbod 1 uur, automobilist. Viel op omdat hij zonder verlichting reed.

Leeuwarden: alcoholcontrole
Op zaterdag is tussen 21.15 uur en zondag 05.00 uur een
alcoholcontrole gehouden in Leeuwarden en Grou. In totaal werden 437 bestuurders op diverse locaties gecontroleerd. Er werden drie processen-verbaal uitgeschreven voor het rijden onder invloed. Van een 31-jarige inwoner van Grou werd het rijbewijs ingevorderd (600 ug/l). Een 57-jarige automobilist uit Leeuwarden blies 515 ug/l en kreeg een rijverbod van 5 uur. Een derde verdachte, 23-jarige automobilist uit Leeuwarden blies 265 ug/l en kreeg een rijverbod van 1 uur. De controle verliep rustig waarbij het opviel dat slechts een klein aantal bestuurders in overtreding waren. De controle is uitgevoerd door twee teams van vier agenten en was een integrale samenwerking tussen verkeersagenten, agenten van Fryske Diken, vrijwillige politie en surveillanten van het district Midden Fryslân.

Dokkum: kroegentocht rustig verlopen
De jaarlijkse kroegentocht in Dokkum is rustig verlopen. De algemene indruk was dat dit horeca-evenement dit jaar iets minder bezoekers heeft getrokken. Er werden vijf wildplassers bekeurd, waarvan twee vrouwen. Een 36-jarige inwoner van Dokkum is aan de Kluut aangehouden inzake belediging en verstoren van de nachtrust. Bij de bibliotheek is twee maal bier in beslag genomen en op de Markt is een maal proces-verbaal opgemaakt voor baldadigheid (gooien van stoelen). Tot slot werden in Dokkum de volgende processen-verbaal uitgeschreven voor het rijden onder invloed:
Markt, zondag 00.30 uur, 53-jarige inwoner van Damwoude, 860 ug/l, rijverbod 10 uur, rijbewijs ingevorderd, automobilist.
Keppelstraat, zondag 00.23 uur, 23-jarige inwoner van Dokkum, 725 ug/l, rijverbod 8 uur, bromfietser. Deze verdachte werd nadien voor de tweede keer aangehouden inzake rijden tijdens rijverbod.

Burgum: schoorsteenbrand
Zaterdag verleende de politie assistentie tijdens een schoorsteenbrand aan de G.W. Navislaan. Er raakte niemand gewond. De brandweer voerde een inspectie uit en ontdekte een vuurhaard achter een houtkachel. De woning liep rookschade op.

Leeuwarden: verdachte steekpartij aangehouden
Zaterdag is om 16.35 uur een 36-jarige Leeuwarder aan de
Telemannstraat gewond geraakt toen hij door een 23-jarige inwoonster van Leeuwarden gestoken werd met een mes. Het slachtoffer is met een borstwond per ambulance naar het MCL ziekenhuis te Leeuwarden gebracht. De verdachte is aangehouden, voor verhoor naar het bureau gebracht en ingesloten. Ook het wapen, een vleesmes met een lemmet van twintig centimeter, is in beslag genomen. Over de aanleiding en het verloop van het incident tast de politie nog in het duister. De politie stelt een onderzoek in en moet zowel betrokkenen als getuigen nog verhoren.

Sneek: bedrijfsinbraak
Zondagnacht is ingebroken in een kantoorgedeelte van een discotheek aan de Kleine Kerkstraat. Uit een kassalade zijn enkele duizenden Euros weggenomen. De politie stelt een onderzoek in. Een 22-jarige inwoner van Sneek deed aangifte.

Drachten: aanrijding met letsel
Zaterdag is om 18.35 uur een 34-jarige inwoonster van Drachten gewond geraakt tijdens een aanrijding aan het Wilpsterend. Het slachtoffer is met nekklachten per ambulance naar het ziekenhuis Nij Smellighe gebracht. Na een medisch onderzoek kon zij weer huiswaarts. De aanrijding ontstond toen een automobilist (personalia onbekend) achteruit reed en tegen de voorzijde van de auto van een 65-jarige inwoner van Drachten botste.

Leeuwarden: aanrijding met letsel
Zaterdag is om 22.45 uur een 44-jarige Leeuwarder gewond geraakt toen hij aan de Oostergrachtswal plotseling de weg over stak. Het slachtoffer is het hoofdletsel en een beenfractuur per ambulance naar het MCL ziekenhuis gebracht. Het ongeval vond plaats toen de Leeuwarder tijdens een hevige regenbui uit een auto stapte en met opgestoken paraplu plots de weg over stak. Een naderende automobilist, een 22-jarige Leeuwarder, kon de voetganger niet meer ontwijken. De auto raakte beschadigd en is door een takeldienst weggesleept.

Lemmer: zware mishandeling
Zondag is om 02.07 uur een 28-jarige verdachte uit Lemmer aangehouden aan de Oudesluis inzake zware mishandeling. De verdachte had in een café met een gebroken glas een 21-jarige inwoner van Grou in het gezicht gestoken. Het slachtoffer raakte ernstig gewond en is per ambulance naar het ziekenhuis te Heerenveen gebracht. De verdachte is door horecapersoneel overgedragen aan de politie. De verdachte is naar het bureau gebracht. Ook de verdachte raakte gewond. Zijn handletsel is door agenten verzorgd. Over de aanleiding en verdere toedracht van het voorval zijn op dit moment geen details bekend. De verdachte is een militair en is inmiddels aan de Koninklijke Marechaussee overgedragen.

Leeuwarden: dealer aangehouden
Zaterdag is omstreeks 23.30 uur een 24-jarige Leeuwarder aan het Nauw aangehouden inzake handel in harddrugs. De verdachte had tijdens zijn aanhouding 27 bolletjes cocaïne van 4,4 gram op zak. Agenten van het drugsoverlastteam hadden door middel van post- en volgtechnieken geconstateerd dat de verdachte zich schuldig had gemaakt aan handel in verdovende middelen. De verdachte is voor verhoor naar het bureau gebracht en vervolgens ingesloten.

Drachten: mishandeling
Zaterdag is om 23.15 uur een 17-jarige inwoner van Drachten aan de Zuidkade mishandeld. Het slachtoffer werd door een 16-jarige inwoner van Drachten zonder aanleiding in het gezicht en op overige lichaamsdelen geslagen en in zijn hand gebeten. Het slachtoffer liep een bloedneus op.
De schermutseling ontstond toen het slachtoffer op de promenade stond en geld wilde wisselen. Hij maakte onderdeel uit van een grotere groep. De verdachte was bereid om geld te wisselen maar wilde winst uit de geldwissel halen. Het slachtoffer was het hier niet mee eens waarop de verdachte zonder aanleiding begon te slaan. De verdachte is aangehouden en voor verhoor naar het bureau gebracht. Hij is in de loop van zondagochtend weer vrijgelaten. Het slachtoffer deed aangifte.

Hemelum: aanrijding met letsel
Zaterdag raakte om 16.10 uur een 42-jarige automobiliste uit Schraard gewond tijdens een aanrijding aan de Sudergoawei. Er waren twee personenautos betrokken in het ongeval. Het slachtoffer is met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis te Sneek gebracht. De tweede auto werd door een 56-jarige inwoonster van Sondel bestuurd. Haar 20-jarige dochter reed mee als passagier en was ongedeerd. Beiden kwamen dankzij airbags en autogordels met de schrik vrij. Toedracht van het ongeval: de automobiliste uit Schraard reed richting Sudergoawei. Ter hoogte van het Flinkebosje is een stopverbod van kracht. Waarschijnlijk is deze bestuurster niet gestopt op het kruisingsgedeelte. Ze werd door de automobiliste uit Sondel aangereden die uit de richting van Koudum kwam. Beide voertuigen waren total loss en zijn door een takeldienst afgevoerd. De kentekenbewijzen zijn ingevorderd.

Burgum: eenzijdige aanrijding met letsel
Zondag raakte om 09.10 uur een 32-jarige automobiliste uit Suwald gewond tijdens een eenzijdige aanrijding aan de Gaestmabourren. Politie, brandweer en ambulance waren snel ter plaatse. Het slachtoffer is met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis Nij Smellinghe te Drachten gebracht. Over de conditie van het slachtoffer is niets bekend. De vrouw was in haar voertuig bekneld geraakt en moest door de brandweer bevrijd worden.
Het ongeval ontstond toen de automobiliste tijdens de rit met een wiel in de berm terechtkwam. Ondanks een stuurcorrectie verloor ze de controle over de auto en botste frontaal tegen een boom. Bureau Ongevallenanalyse stelde een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval.
Het autowrak is door een bergingsdienst afgevoerd. Het kenteken is ingevorderd.