Politie Limburg-Zuid

Onderwerp ( Persbericht
Datum ( zondag 3 oktober 2004

Heerlen; politie controleert opnieuw uitgaansleven

In navolging op de actie van vorig weekend (de nacht van zaterdag 25 op zondag 26 september) hield de politie in de nacht van zaterdag 2 op zondag 3 oktober opnieuw een controle rondom het uitgaansleven in Heerlen met als doel het veiligheidsgevoel van de mensen te vergroten. Vond de actie vorig weekend nog in het Heerlense centrum plaats, nu werd gecontroleerd rondom een uitgaansgelegenheid aan de Beitel in Heerlen. Een twintigtal politiemensen controleerden daar tussen 21.00 uur en 05.00 uur 193 voertuigen en 530 personen. Deze personen werden preventief gefouilleerd. In totaal werden 28 wapens in beslag genomen waaronder twee ijzeren pijpen, twee honkbalknuppels, twee hockeysticks, een biljartkeu, een hamersteel, een stroomstootwapen, een priem en diverse soorten messen en ringsleutels. Ook werden enkel grammen softdrugs in beslag genomen. In totaal werd tegen negentien personen proces-verbaal opgemaakt. De politie zal dergelijke acties in de toekomst blijven uitvoeren.

(Opmerking: voor de volledigheid treft u hieronder het persbericht van vorig weekend aan

Heerlen; gezamenlijke controle door politie en gemeente in Heerlens centrum

Zaterdagavond vond er in het centrum van Heerlen een gecombineerde controle plaats van uitgaanspubliek en horecagelegenheden. Deze controle duurde van 22.00 uur tot zondagmorgen 06.00 uur en werd uitgevoerd door in totaal 45 ambtenaren. Naast de politie werd aan deze actie ook meegewerkt door mensen van het handhavingsteam van de gemeente Heerlen, brandweer en Koninklijke Marechaussee en het Openbaar Ministerie. De actie bestond uit het preventief fouilleren van bezoekers van de binnenstad, controle van horecagelegenheden op het gebied van inrichtingseisen en milieuwetgeving en het bekeuren van mensen die de openbare orde verstoorden.

Totaal werden 265 personen gefouilleerd, 12 personen aangehouden en 24 personenauto's gecontroleerd. De politie nam in totaal 7 wapens, waaronder 5 messen, een boksbeugels een houten slagwapen, ruim twee gram softdrugs en een geringe hoeveelheid harddrugs in beslag. Tegen 43 personen werd om uiteenlopende reden proces-verbaal opgemaakt. Zes van hen werden aangehouden voor het beledigen van agenten, het niet voldoen aan een bevel of vordering en mishandeling.

Door het handhavingsteam werden 17 horecagelegenheden gecontroleerd. Twee koffiehuizen op de Sittarderweg werden direct gesloten omdat de ene gelegenheid de vergunning niet in orde had en in de ander de brandveiligheid in het geding was. In deze twee gelegenheden werden in totaal zes personen aangehouden voor het in bezit hebben van wapentuig en softdrugs. Onder hen was ook een man die illegaal in Nederland verblijft. In deze zaken en in een horecagelegenheid in het centrum werden de aanwezige bezoekers preventief gefouilleerd.

Op het Pancratiusplein werd een horecagelegenheid gesloten omdat er geen vergunning kon worden getoond en er geen bedrijfsleider of leidinggevende aanwezig was. Twaalf horecaondernemers zullen zich in de loop van de komende week bij de gemeente moeten melden omdat hun vergunningen niet helemaal in orde waren. In zeven gevallen was de brandpreventie niet in orde. Doel van acties als deze is het veiligheidsgevoel van bewoners en bezoekers van het Heerlens centrum nog verder te vergroten.)

Maastricht; hardleerse bestuurster

Zondag 3 oktober controleerde de politie om 01.25 uur op de Markt in Maastricht een 54-jarige autobestuurster uit die plaats. Omdat de vrouw alcohol gedronken had, moest ze haar auto laten staan en een blaastest aan het politiebureau ondergaan. Daar bleek ze een alcoholpromillage van 1,00 te hebben reden waarom ze een proces-verbaal kreeg en een rijverbod van vier uren tot 05.45 uur. Na op het opmaken van het proces-verbaal mocht de vrouw naar huis. Om 04.20 uur zag een andere politiepatrouille de vrouw in haar auto opnieuw over de Markt rijden. Omdat de patrouille wist dat de vrouw eerder bekeurd die nacht bekeurd was voor het rijden onder invloed en haar daarbij een rijverbod opgelegd was, werd ze opnieuw aangehouden. Nu kreeg ze opnieuw een proces-verbaal voor het rijden onder invloed en een ter zake het rijden tijdens een opgelegd rijverbod. Haar rijbewijs werd tevens ingevorderd.

Sittard; problemen tijdens feest

Zaterdag 2 oktober kreeg de politie om 23.30 uur een melding van een vechtpartij in een clubgebouw aan de Eggerweg in Sittard. Bij aankomst van de politie was er geen sprake meer van een vechtpartij. Het bleek dat een groep jongeren zonder toestemming toegang had weten te krijgen tot een besloten discofeest van de club. Toen enkele toezichthouders de groep hierover aanspraken, ontstond een vechtpartij waarbij (voor zover bekend) niemand gewond raakte. Om verdere escalatie te voorkomen werd in overleg met de organisatie besloten de feestavond te beëindigen en werd iedereen naar huis gestuurd. Dit verliep verder zonder problemen. Er werd wel een 17-jarige jongen uit Sittard aangehouden omdat hij de bevelen van de politie om zich te verwijderen niet opvolgde. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Munstergeleen; gewapende overvaller op de vlucht

Zaterdag 2 oktober werd om 22.30 uur aan de voordeur gebeld van een woning aan de Danikerstraat in Munstergeleen. Toen de vrouw des huizes het raampje in de voordeur opende om te kijken wie voor de deur stond, werd dit met kracht opengeduwd. Een onbekende man stak zijn beide handen naar binnen. In een van die handen hield hij een vuurwapen. Toen op het hulpgeroep van de vrouw haar man toegesneld kwam, sloeg de overvaller (zonder binnen te zijn geweest) op de vlucht en verdween spoorloos.

Stein; taxichauffeur ontvoerd en beroofd

Vrijdag 1 oktober kreeg de politie om 22.00 uur een telefoontje van haar Duitse collega's dat zich daar op het politiebureau een 20-jarige taxichauffeur uit Kerkrade bevond die verklaarde ontvoerd en beroofd te zijn. Het bleek dat de chauffeur die avond een taxirit van Kerkrade naar Stein had verzorgd. Toen hij de klant had afgezet en voor een volgende rit onderweg was naar de Parkstad, wenkte tussen Urmond en Stein een onbekende man op straat naar hem en vroeg om een rit naar Hoensbroek. Tijdens die rit werd de chauffeur plotseling bij zijn keel gegrepen. Onder bedreiging van een mes moest de chauffeur de route rijden die de overvaller hem beval. De rit ging naar Duitsland waar de taxichauffeur in de buurt van Mönchengladbach op de autobaan A-46 op de vluchtstrook moest stoppen. Daar werden hem de sleutels van de taxi afhandig gemaakt en werd hij beroofd van zijn geld. Via een langs de autoweg lopende weg maakte de overvaller zich uit de voeten. De chauffeur is niet gewond geraakt. De politie stelt een onderzoek in.

Internet www.politie.nl
E-mail communicatie@limburg-zuid.politie.nl


1. Limburg Zuid

2. Stafbureau Communicatie


---- --