Nieuw-Vlaamse Alliantie


B-H-V: Vlaams regeerakkoord wordt uitgevoerd, met of zonder federale regering (03/10/04)

Gemeenschappelijke mededeling CD&V en N-VA.

De Vlaamse regeringspartijen engageerden zich om het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde te splitsen. Het Vlaams regeerakkoord zegt daarover letterlijk: Hiertoe vragen zij aan hun fractie in Kamer en Senaat om los van het door de federale regering aangekondigde Forum, uiterlijk bij de start van het parlementair jaar, wetsvoorstellen tot splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde voor de verkiezingen van de Kamer van Volksvertegenwoordigers, de Senaat en het Europees Parlement resp. tot splitsing van het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde in te dienen en onverwijld goed te keuren. Bovendien ondertekenden VLD en SP.A enkele weken voor de verkiezingen een formeel engagement ten aanzien van de burgemeesters uit Halle-Vilvoorde waarbij ze zich ertoe verbonden bij het begin van het parlementair jaar een wetsvoorstel tot splitsing goed te keuren indien op dat ogenblik geen oplossing vanuit de federale regering zou komen.

CD&V en N-VA hebben de voorbije weken begrip getoond voor de positie van VLD en SP.A, die ook in de federale regering zetelen. Uit de verklaring van Patrick Dewael in De Zevende Dag valt af te leiden dat de federale regering niet de ambitie heeft om de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde op te nemen in de regeerverklaring bij het begin van het parlementaire jaar.

Wat premier Verhofstadt op 12 oktober ook moge verklaren, CD&V en N-VA verwachten dat de Vlaamse coalitiepartners loyaal blijven meewerken aan de uitvoering van het Vlaams regeerakkoord.

De Vlaamse regeringspartijen zullen dus bij aanvang van het parlementair jaar een wetsvoorstel indienen. Of zoals Bart Somers het dit weekend zo treffend formuleerde: Er moet worden bestuurd. Samenwerken is de boodschap.

Auteur:
Frieda Brepoels, Bart De Wever, co-voorzitters
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be