Metaalunie

Nieuws
Persberichten

Ondernemers houden grijs kenteken
3-10-2004
.
De coalitiepartijen en vervolgens ook het kabinet bleken gevoelig voor de grootschalige protesten van de vele duizenden ondernemers, brancheorganisaties, LTO-Nederland en MKB-Nederland. Maar, er zit een adder onder het gras. De belastingaftrek voor zelfstandigen gaat waarschijnlijk minder omhoog dan gepland.

In de Miljoenennota stelde de regering dat de afschaffing van het grijs kenteken nodig was om de vennootschapsbelasting te verlagen. De 15.000 protestbrieven aan de Vaste Commissie voor Financiën hebben de Tweede Kamer op andere gedachten kunnen brengen: het grijs kenteken voor ondernemers blijft in stand.
"Maar in ruil daarvoor de zelfstandigenaftrek verlagen, zet natuurlijk geen zoden aan de dijk", stelt MKB Nederland. "Dat is evengoed een verslechtering voor het MKB."

Energiebelasting
De voorgenomen verhoging van de energiebelasting - eveneens met het oog op verlaging van de vennootschapsbelasting - staat helaas nog overeind, maar wordt met 100 miljoen euro verlaagd. Er heerst grote vrees dat een flink aantal bedrijven in de problemen gaat komen door de hoe energiekosten. Die kosten zijn al gestegen door de hoge olie- en gasprijs.
Een verlaging van de vennootschapsbelasting levert het mkb te weinig op om de andere kosten te vergoeden. Grootbedrijven en consumenten krijgen compensatie voor de extra energietax; het mkb draait hiermee dus weer op voor de voordelen van het grootbedrijf. Bij de behandeling van de diverse begrotingen zal de precieze uitwerking van de wijzigingen op de kabinetsplannen blijken. Reageren: info@metaalunie.nl