Provincie Limburg

Provincie zet onorthodoxe middelen in voor project Jeugd en Werk Jongeren opleidingsmogelijkheden en arbeidskansen bieden

Jongeren kansen bieden op de arbeidsmarkt. Daarvoor zet de Provincie Limburg zich in met het project Jeugd en Werk. Met onorthodoxe middelen jongeren opleidings-mogelijkheden en baankansen bieden. Het College van Gedeputeerde Staten heeft hiervoor een bedrag beschikbaar gesteld van 900.000,-. Geld dat vooral ingezet wordt om aansprekende initiatieven, van jongeren zelf bijvoorbeeld, krachtig te ondersteunen. Ook worden door de Provincie, binnen het project Jeugd en Werk, eigen initiatieven en acties ondernomen.

De Provincie Limburg geeft binnen de themas Jong zijn in Limburg en Ondernemend Limburg een extra impuls aan de bestrijding van de jeugdwerkloosheid. De Provincie doet dit niet alleen, maar samen met diverse partijen die werkzaam zijn op het gebied van jeugd en werk. De inzet van deze partijen én van jongeren wordt op allerlei fronten ondersteund. Tijdens een startconferentie op maandag 4 oktober wordt een aantal regionale arrangementen ondertekend. Arrangementen waarin afspraken staan over hoe de provinciale onorthodoxe middelen worden ingezet om de gestelde doelen tot 2006 te bereiken. En die doelen zijn:

* 1000 leerbanen en stages voor jonge werklozen zonder diploma en/of voor jongeren uit het voortgezet beroepsonderwijs zonder leerbaan/stage;

* 500 stages en/of werkervaringsplaatsen voor gediplomeerde schoolverlaters;

* 500 werkloze jongeren aan een baan helpen of ze als zelfstandig ondernemer te ondersteunen bij hun start;

* 10% minder voortijdige schoolverlaters ten opzichte van 2003

Hoe gaat de Provincie dit doen?
In het project Jeugd & Werk wordt een aantal onorthodoxe instrumenten ingezet waarbij het uitgangspunt is de problemen zoveel mogelijk samen mét jongeren op te pakken. Deze instrumenten zijn de Baanbuddy, de Dug-Out en de Vliegende Brigade.

Baanbuddy
De baanbuddy is een jonge coach voor jongeren tussen de 15 en 23 jaar die geen of onvoldoende opleiding hebben en die dreigen af te haken. Het instrument Baanbuddy geeft jongeren in Limburg de gelegenheid een actieve rol te spelen. Bovendien is de Provincie ervan overtuigd dat jongeren zich liever laten helpen door leeftijdsgenoten dan door instanties en hulpverleners. Het is uiteraard van belang een optimale match tussen de baanbuddy en te begeleiden jongeren te bewerkstelligen. Om de baanbuddy in zijn taak te ondersteunen, krijgt hij/zij eerst een korte training.

Dug-Out
De Dug-Out wil 300 jongeren tussen de 17 en 29 jaar met een startkwalificatie, maar zonder uitkering en zonder baan speelklaar maken en houden. De Dug-Out is daarmee een pool van onderling sterk verschillende spelers, die direct inzetbaar zijn voor werk. Van jongeren die hun dagritme moeten hervinden tot de hoger opgeleiden die de prikkel moeten krijgen om financieel voor zich zelf te zorgen. Kenmerk van de jongeren in de Dug-Out is dat ze geen makelaar hebben die hen bemiddelt naar een baan.

Vliegende Brigade
De Vliegende Brigade bestaat uit maatschappelijk bewuste (ex-)ondernemers en werkgevers die zich inzetten voor het vinden van (leer)banen, werkervarings- en stageplaatsen. Daarnaast hebben ze een goede neus voor het vinden van die bedrijven die in staat zijn om, naast het leveren van de (leer)baan of stage, de jongeren in de uitvoering van het werk te begeleiden.

Informatiecentrum
Naast de drie instrumenten ontwikkelt de Provincie Limburg een virtueel informatiecentrum. Dit informatiecentrum wordt in de loop van het project gevuld: met informatie over de voortgang van het project, actuele ontwikkelingen in het werkveld en links naar tal van relevante informatiebronnen over Jeugd en Werk.

* Meer informatie op www.jeugdenwerklimburg.nl

29-9-2004 10:05