Partij voor de Dieren


Limerickbundel voor Partij voor de Dieren
30-09-2004

Geesteren/Amsterdam 30 september 2004 - Op dierendag krijgt Marianne Thieme, voorzitter Partij voor de Dieren, de bundel ´Een bejaarde bok en 36 andere limericks´ overhandigd in de wachtkamer van dierenartspraktijk Heun & Dieben te Amsterdam. Vanaf die dag is de bundel ook verkrijgbaar in de boekhandel. Van elk verkocht exemplaar geeft uitgever A3 boeken 2,50 aan de Partij voor de Dieren.

Voor de Tweede-Kamerverkiezingen van 2003 stuurde Adrie Beyen van A3 boeken, e-mailkaarten van de Partij voor de Dieren (PvdD) naar vrienden en bekenden. Velen dachten dat het een grap was, dat de PvdD niet bestond. Maar sindsdien maakt de PvdD een spectaculaire groei door: bij de afgelopen Europese verkiezingen haalde de PvdD 155.000 stemmen (goed voor vijf Kamerzetels). Toen Beyen dit voorjaar mocht rondkijken in het atelier van Sonja Dwinger, zag ze zo veel prachtige aquarellen van dieren, dat het idee snel geboren was om daarmee iets te doen ter promotie van de Partij voor de Dieren. Marianne Thieme was zeer gecharmeerd van het voorstel, want elke actie die de Partij onder de aandacht kan brengen en ook nog eens geld in de la oplevert, is van harte welkom. Het voorwoord in de bundel is van haar hand en heeft als titel ´De eeuw van het dier´. Daarin benadrukt ze dat dieren net als mensen het morele recht hebben op een respectvolle behandeling door de mens.

Sonja Dwinger (Amsterdam, 1925) is een meester in het aquarelleren van een breed scala aan onderwerpen. Bij het aquarelleren heeft ze wel eens het gevoel dat haar bloedsomloop zich voortzet in water. Ze verstaat de kunst om een dier dat ze in levende lijve tegenover zich heeft in tere maar krachtzekere streken op papier te zetten. Ze kruipt in zijn ziel en dat zie je! Werk van haar bevindt zich in de collectie van verschillende musea, waaronder die van de ING-bank, het Teylers Museum, het Prentenkabinet van het Rijksmuseum Amsterdam en het Kattenkabinet.

De limericks zijn van de hand van Adrie Beyen, Sonja Dwinger, Marleen Kamminga, Ferdinand Pronk, Eugen de Reuver, Wiljen van Seters en Jeanne Wesselius. Mensen met een achtergrond die verschilt van psycholoog tot beeldend kunstenaar en tekstschrijver. Wel hebben ze hun liefde voor dieren en taal gemeen.

´Een bejaarde bok en 36 andere limericks´ is vanaf 4 oktober verkrijgbaar bij de boekhandel en via www.A3boeken.nl. ISBN 90 77 408 05 3, 15,- waarvan 2,50 voor de Partij voor de Dieren, 48 pagina´s, geheel full colour

U bent van harte uitgenodigd aanwezig te zijn op 4 oktober a.s. om 16.00 uur in de dierenartspraktijk Heun & Dieben, Joh. Verhulststraat 115, Amsterdam


--