Provincie Flevoland




Provincie werkt aan nieuw Omgevingsplan voor 2006

De provincie Flevoland gaat voor 2006 een nieuw Omgevingsplan opstellen. In het nieuwe Omgevingsplan, dat wordt vastgesteld door Provinciale Staten, wordt bepaald hoe Flevoland er in de toekomst uit gaat zien op het gebied van ruimte, economie, sociale en culturele structuur, milieu en ecologie. Speciaal voor deze gelegenheid houdt de provincie Flevoland op maandag 4 oktober van 19.00 tot 22.00 uur een informatiebijeenkomst in het provinciehuis aan de Visarenddreef 1 in Lelystad. Deze startbijeenkomst is bedoeld voor burgers en gebiedspartners, zoals gemeenten en maatschappelijke organisaties.

Belangrijk verschil ten opzichte van het vorige Omgevingsplan is dat de provincie niet langer alleen maar kaders aangeeft, maar in nauwe samenwerking met gemeenten en andere partners gebiedsdelen vorm gaat geven.De agenda voor deze wijze van samenwerking is de zogeheten Contourennota, die geldt als startpunt om uiteindelijk te komen tot het nieuwe Omgevingsplan.

Gebiedspartners

Om tot een goed eindresultaat te komen, wordt zowel met
gebiedspartners als met burgers gesproken over de toekomst van Flevoland. Zo gaan Gedeputeerde Staten de dialoog aan met de gebiedspartners. In dat kader is vanuit GS Andries Greiner aangewezen als coördinerend gedeputeerde. Samen formuleren zij een aantal beleidsdoelen. De gebiedspartners maken daarbij gebruik van een nieuw fenomeen, namelijk een workshop on line. Het gaat daarbij om een afgesloten Internetsite waar de gebiedspartners relevante documenten kunnen raadplegen, via een forum standpunten kunnen uitwisselen en gezamenlijk tekstdocumenten kunnen opstellen. Op die manier worden zij in staat gesteld op een snelle wijze informatie uit te wisselen.

Burgerjurys

Provinciale Staten zullen in het kader van het nieuwe Omgevingsplan overleg voeren met burgers. Vroeger gebeurde dit tijdens
informatiebijeenkomsten. Provinciale Staten hebben er nu echter voor gekozen om te gaan werken met zogeheten burgerjurys. Er worden drie jurys ingesteld voor respectievelijk Noordelijk, Oostelijk en Zuidelijk Flevoland. Elke jury praat over het gehele Omgevingsplan, maar de nadruk ligt op de gebiedsspecifieke onderwerpen. Daarmee is Flevoland de eerste provincie in Nederland, die op deze wijze te werk gaat!

Opdrachtgever

Opdrachtgever voor het formeren van deze burgerjurys is de speciale Projectcommissie Omgevingsplan onder voorzitterschap van Ton Leijten. Deze commissie luistert en vertaalt de opinies van de jurys eventueel naar politieke keuzes. De jury wordt begeleid door een onafhankelijk team van de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Input

De uitkomsten van de discussies gelden als input voor de aanbevelingen die Provinciale Staten zullen doen aan Gedeputeerde Staten. De jurys en het internetpanel hebben dus géén besluitvormingsbevoegdheid.

Definitief

Vanaf juli 2005 tot en met januari 2006 gaan GS met de aanbevelingen van PS aan de slag en stellen een ontwerp Omgevingsplan op. Daarin geven zij een voorzet voor de inhoudelijke en procesmatige keuzes. De besluiten worden vervolgens vanaf januari 2006 door Provinciale Staten genomen. In november 2006 zal het nieuwe Omgevingsplan dan definitief zijn vastgesteld.

Informatie en opgave

Om Flevolanders uitgebreid te kunnen informeren, verschijnen woensdag 15 en woensdag 22 september speciale provinciale informatiepaginas over de totstandkoming van het Omgevingsplan 2006. Belangstellenden die zich willen opgeven om zitting te nemen in de burgerjurys, kunnen dit doen via e-mail of telefonisch op 0320-265703 onder vermelding van naam, adres en, indien van toepassing, de organisatie die zij vertegenwoordigen. Daarnaast kan men zich opgeven via www.flevoland.nl , waar vanaf woensdagmiddag uitgebreide informatie over het Omgevingsplan is te vinden.