Provincie Overijssel

Provincie stimuleert particulier natuurbeheer

Het komende jaar benadert de provincie Overijssel grondeigenaren persoonlijk om hen te informeren over de mogelijkheden voor particulier natuurbeheer. Dit is één van de acties die het Overijssels bestuur onderneemt om particulier natuurbeheer te stimuleren. Dit is nodig, omdat veel particulieren door gebrek aan kennis over de mogelijkheden die het particulier beheer van natuur biedt niet meedoen.

In 2003 is 80 hectare landbouwgrond door particulieren omgevormd tot natuurgebied. De provincie wil dit in 2005 en 2006 tot 360 hectare laten groeien. Het uiteindelijke doel is de realisatie van de provinciale Ecologische Hoofdstructuur. De taakstelling waaraan de provincie Overijssel moet voldoen is 22.000 hectare in 2018. Inmiddels is hiervan bijna de helft gerealiseerd.

Regels wijzigen

Naast het informeren en stimuleren, ziet gedeputeerde Piet Jansen ook verbeteringen in de wet- en regelgeving. "Om het particulier beheer meer ruimte te geven, ben ik van mening dat het Rijk de bestaande rijksregels moet wijzigen. Zo moet het mogelijk zijn overheidsgrond te verkopen aan particulieren die de grond als natuurgebied willen inrichten en deze nieuwe natuur willen beheren." Nu gaat aangekochte grond altijd naar één van de drie door het Rijk erkende organisaties zoals Staatsbosbeheer.

Groenloket

Veel grondeigenaren hebben problemen met de vaak ingewikkelde regelgeving rond de subsidies voor natuurbeheer. Daarom is vanaf vandaag op de vernieuwde website www.groenloketoverijssel.nl alle informatie te vinden over de natuurgebiedsplannen en de bijbehorende subsidies. Hier is op een makkelijke manier snel en eenvoudig te zien voor welke subsidiemogelijkheden de grondeigenaar in aanmerking komt. Vooral de interactieve mogelijkheden tussen de verschillende natuurgebiedskaarten en de subsidiemogelijkheden zijn nieuw.

De provincie stelt elk jaar de natuurgebiedsplannen vast. In deze plannen is per gebied aangegeven welke landbouwgronden zijn aangewezen als toekomstige natuur. Voor komend jaar is 250 hectare extra nieuwe natuur aangewezen op verzoek van de eigenaren. Het zijn nu vooral landgoedeigenaren en boeren die meedoen. Vooral bij deze laatste groep kan de deelname vergroot worden. "Zij zijn de belangrijkste beheerder van het landelijk gebied. Bovendien levert particulier natuurbeheer boeren financieel voordeel op", aldus Piet Jansen.

Voorbeelden

Langs de Bloemenbeek bij De Lutte start een natuurherstelproject van 9 hectare waarbij de natuurlijke beek en de daarbij horende bloemrijke graslanden worden hersteld.

Bij de Elsbeek in Lonnekermarke (Enschede) wordt 25 hectare landbouwgrond omgevormd tot bos, bloemrijk grasland en een zogenaamde basisbiotoop voor de zeldzame Boomkikker.

Meer informatie: nieuwsredactie@prv-overijssel.nl © 2004 Provincie Overijssel