AutoRai

4-10-2004

Mecedes-Benz rijder Bernd Schneider wint laatste DTM-race tijdens groot autosportfeest

Bernd Schneider heeft op de Hockenheimring de tiende en laatste DTM-race van 2004 op zijn naam geschreven. De veertigjarige coureur van het HWA Mercedes-Benz fabrieksteam pakte zijn zege tijdens het met 133.000 toeschouwers bestbezochte DTM-evenement ooit.

De racesfeer op het thuiscircuit van Mercedes-Benz was dit weekend bijzonder indrukwekkend. Uiteraard door de in grote aantallen toegestroomde fans, maar ook door het vermaak dat de autosportliefhebbers geboden werd.

Niet minder dan 769.000 mensen trokken dit jaar naar de DTM, ook al een flinke toename ten opzichte van vorig jaar. Wederom maakten tienduizenden fans van de mogelijkheid gebruik om voor de race een wandeling door de pits te maken. De finish van de laatste race werd opgeluisterd met een spectaculair verrassingsvuurwerk en als klap op de vuurpijl draaiden vrijwel alle coureurs na de wedstrijd enkele feestelijke donuts. Het oproken van de achterbanden in de uitloopronde is inmiddels tot een soort traditie uitgegroeid in de DTM.

De beste toerwagenserie ter wereld, noemde Mercedes-sportchef Norbert Haug de DTM na haar succesvolste seizoen ooit. We kunnen trots zijn op onze kleine, fijne DTM, knipoogde hij bovendien naar de Formule 1. We hebben laten zien dat de klant hier echt koning is.

De race zelf was zoals gezegd een prooi voor viervoudig kampioen Bernd Schneider. Vanaf de tweede startplek vertrokken, maakte hij in de dertiende ronde de beslissende inhaalactie op de van pole-positie vertrokken Audi-rijder Martin Tomczyk. Een klein remfoutje maakte de race nog even spannend, maar echt in gevaar kwam de zege niet. Ik was dit jaar niet goed genoeg voor het kampioenschap, vertelde een openhartige Schneider na de race. Ik wil alle fans bedanken die voor me geduimd hebben. Ik heb hier echt met heel veel plezier gereden, én gewonnen uiteraard.

Heel anders verliep de race voor zijn teamgenoot Christijan Albers. In tegenstelling tot Schneider had de 25-jarige Larenaar moeite om de juiste afstelling te vinden. Een moeilijke kwalificatie leverde hem de negende startplaats op. In de race lag de Mercedes-coureur na één ronde al op de vijfde plek. Albers: De start was zeker oké. Dan rijd je namelijk op koude banden. Als er eenmaal temperatuur in je banden zit, moet je het van de afstelling hebben. Die was bij ons niet goed vandaag.

Doordat Gary Paffett vandaag op de derde podiumstek eindigde, pakte hij in het DTM-kampioenschap de titel van vice-kampioen. Christijan Albers veroverde die titel vorig jaar en moet zich nu tevreden stellen met de derde plek. Albers: De kans op die tweede plaats heb ik in feite al in Brno weggeven. Ik heb een redelijk seizoen gereden. Ik heb goede dingen laten zien, maar ik heb uiteraard ook wat laten liggen. Voor de Nederlander breekt na het zware autosportseizoen nu een periode van relatieve rust aan. Ik ga eens lekker relaxen en dan beginnen we binnenkort alweer met het testen van onderdelen voor de nieuwe auto, besluit hij.