Universiteit van Amsterdam

Persbericht


maandag 4 oktober

Ad Geelhoed benoemd op Den Uyl-leerstoel UvA

Prof. mr. L.A. Geelhoed (1942) is benoemd tot bijzonder hoogleraar in de ontwikkelingen in het democratisch socialisme in relatie tot wetenschap en samenleving aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Wiardi Beckman Stichting.

Ad Geelhoed volgt drs. Ed van Thijn op, die eind 2003 afscheid nam. De leerstoel, die bekend staat als de Dr. J.M. den Uyl-leerstoel, is ondergebracht bij de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen en de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA.

Geelhoed begint met zijn werkzaamheden aan de UvAinhetacademischjaar2005-2006.HijzalzichinhetbijzonderbezighoudenmetdeafstudeerrichtingEuropesepolitiekbinnendeafdelingPoliticologie.

Geelhoed startte zijn loopbaan als wetenschappelijk onderzoeker bij het Europa Instituut van de Universiteit Utrecht. Hij was achtereenvolgens referendaris aan het Hof van Justitie in Luxemburg, raadsadviseur bij het Ministerie van Justitie, lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, secretaris-generaal bij het Ministerie van Economische Zaken en bij het Ministerie van Algemene Zaken. Daarnaast was hij onder andere als buitengewoon hoogleraar in het Europese economische recht verbonden aan de Erasmus Universiteit en is hij sinds 1998 hoogleraar Recht van de Europese beleidsintegratie aan de Universiteit Utrecht. Sinds 2000 was Geelhoed advocaat-generaal bij het Europees Hof van Justitie in Luxemburg; sinds 1 oktober 2004 is hij eerste advocaat-generaal.