Ingezonden persbericht


Persbericht

STEELCASE MELDT WINST VAN $0,05 PER AANDEEL IN TWEEDE KWARTAAL

Houten - 4 oktober 2004 --- Steelcase Inc. (NYSE:SCS), marktleider in kantoorinrichtingen, heeft in het tweede kwartaal van boekjaar 2005, dat eindigde op 27 augustus van dit jaar, een omzet behaald van $651,0 miljoen. De omzet in dit kwartaal steeg met 6,4 procent vergeleken met de omzet van $612,1 miljoen in het tweede kwartaal van het vorige boekjaar en nam met 8,9 procent toe in vergelijking met het eerste kwartaal van het lopende boekjaar.

De omzet was inclusief een bedrag van $21 miljoen afkomstig van wederverkopers en $8,3 miljoen van de staaltoeslag die in het eerste kwartaal van toepassing was in de Verenigde Staten. Het tweede kwartaal profiteerde tevens van een valutavoordeel ter waarde van $8,6 miljoen in het internationale segment.

Steelcase meldt een netto winst van $7,3 miljoen, $0,05 per aandeel, in het tweede kwartaal van boekjaar 2005, beter dan de onderneming eerder verwachtte. In hetzelfde kwartaal een jaar eerder werd een verlies geleden van $3,2 miljoen, $0,02 per aandeel. De netto winst van $18,1 miljoen in die periode werd tenietgedaan door een belastingpost van $21,3 miljoen die het gevolg was van de verkoop van Attwood.

De genoemde resultaten zijn inclusief reorganisatiekosten ten bedrage van $1,4 miljoen na belastingen. Deze kosten vielen lager uit dan de verwachte $3 miljoen tot $7 miljoen, dankzij een sneller dan verwachte voltooiing van de reorganisatie en een gewijzigde timing voor de periode van de reorganisatie van het tweede kwartaal naar het tweede halfjaar.

De bruto winst verbeterde met 2,6 procent tot 30 procent, vergeleken met 27,4 procent in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Toegenomen productiviteit, resultaten van eerdere reorganisaties, lagere reorganisatiekosten en een voortgaande kostenreductie droegen bij aan de beter dan verwachte bruto marge.

Alle divisies droegen bij aan de verbeterde winstgevendheid in het verslagkwartaal. Steelcase rapporteerde een netto winst van $1,6 miljoen over de afgelopen vier kwartalen.

"We zijn tevreden met de winstgevende groei die Steelcase dit kwartaal te zien heeft gegeven," zegt James P. Hackett, president en CEO. "We zien duidelijk de resultaten van de reorganisatie, de verhoogde productiviteit en de grotere vraag van onze grote klanten en in essentiële verticale markten.

Vooruitzichten

In de Verenigde Staten neemt de orderinname gestaag toe, maar niet in hetzelfde tempo als eerder dit jaar. Dat komt overeen met aanwijzingen dat de economie in de Verenigde Staten in de zomermaanden een stapje terug deed. Grote internationale markten tonen nog geen tekenen van een structureel economisch herstel.

Steelcase zegt te verwachten dat de omzet in het derde kwartaal 4 tot 8 procent hoger zal uitvallen dan in het vorige boekjaar, waarbij is inbegrepen een omzet van circa $25 miljoen van de wederverkopers en $8 miljoen van de staaltoeslag. De onderneming verwacht dat de omzet in het derde kwartaal gelijk zal zijn aan die in het tweede kwartaal.

De onderneming verwacht dat de resultaten van het derde kwartaal negatief zullen worden beïnvloed door prijsdruk van de concurrentie en een toegenomen kostenstijging van grondstoffen. Zo blijven de staalprijzen stijgen en de kostenstijging zal naar verwachting hoger zijn dan de staaltoeslag.

Steelcase verwacht dat de winst in het derde kwartaal zal uitkomen tussen breakeven en $0,05 per aandeel, na aftrek van reorganisatiekosten ten bedrage van $1 tot $3 miljoen na belastingen.

Over Steelcase

Steelcase helpt personen en bedrijven over de hele wereld effectiever te werken door het leveren van kennis, producten en diensten die het mogelijk maken een creatieve werkomgeving te creëren. Dit wordt bereikt door de integratie van architectuur, meubels en technologie. Steelcase is sinds 1974 wereldwijd marktleider in de kantoormeubelbranche. De omzet in boekjaar 2004 was ongeveer $2,3 miljard. Het portfolio van Steelcase bestaat uit interieurarchitectuurproducten, meubelsystemen, technologische producten, stoelen, verlichting en archiveringgerelateerde producten en diensten.

Steelcase en haar dochterondernemingen werken met dealers op meer dan 900 locaties, fabrieken op meer dan 35 locaties en hebben ongeveer 14.000 werknemers over de hele wereld. De Class A Common Stock van de onderneming wordt verhandeld op de New York Stock Exchange onder het symbool SCS.

Meer informatie voor de pers

Lubbers & De Jong BV

Margriet Luttikhuizen

T 020 421 05 65

E Margriet@l-dj.nl