Ministerie van Justitie

Persbericht

Wetswijziging bewijst waarde bij aanpak voetbalgeweld 4 oktober 2004

Politie en openbaar ministerie kunnen dankzij een wetswijziging uit 2000 effectiever optreden bij gewelddadige ordeverstoringen. De nieuwe regel wordt momenteel standaard toegepast bij de strafrechtelijke aanpak van voetbalvandalisme omdat politie en justitie er in de praktijk goed mee uit de voeten kunnen. Er wordt een ruimere kring van verdachten aangehouden, succesvol vervolgd en veroordeeld. Dit staat in een onderzoeksrapport dat minister Donner vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het rapport bevat een verslag van een onderzoek naar praktijkervaringen met nieuwe wetgeving die voortvloeide uit de organisatie van het Europees Kampioenschap Voetbal. Het onderzoek is in de eerste helft van 2004 uitgevoerd door B&A Groep in samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De wijziging van artikel 141 Wetboek van Strafrecht was van belang omdat bij de strafrechtelijke aanpak van openlijke geweldpleging politie en openbaar ministerie een probleem hadden met de vervolging van relschoppers die zelf niet actief gewelddadig waren, maar wel op een andere manier betrokken waren bij het geweld. Dat zou met het naderende EK tot onwenselijke situaties leiden. Na aanpassing van de wet is vervolging van deze personen beter mogelijk. Dit heeft geresulteerd in een effectievere aanpak van voetbalgeweld, aldus de onderzoekers in hun rapport.

De vrees van critici destijds dat de maatregel een geringe toegevoegde waarde zou hebben of zou leiden tot aanhouding van onschuldige passanten is niet bewaarheid. De onderzoekers komen tot deze conclusie na bestudering van jurisprudentie en reacties van praktijkdeskundigen. Zij constateren verder dat de maatregel uit 2000 ook zijn nut bewijst bij de strafrechtelijke aanpak van vechtpartijen van jongeren. Het gaat dan meestal om uitgaansgeweld.
Uit het onderzoek wordt duidelijk dat de vernieuwde strafbaarstelling niet alleen bij het EK 2000 is toegepast, maar dat in de jaren daarna een gestage groei is waar te nemen. Zo blijkt uit cijfermateriaal dat het openbaar ministerie en de rechterlijke macht steeds meer zaken hebben afgedaan wegens openlijke geweldpleging. Bij het openbaar ministerie steeg dit aantal van 9600 in 2000 naar 10980 in 2002. Bij de rechtbanken is in dezelfde periode een toename te zien van 5119 naar 5268 zaken. Minister Donner ziet in de resultaten van het rapport geen aanleiding om beleid of wetgeving te wijzigen.

Het rapport staat op de website van het WODC: www.wodc.nl