Gemeente Stein


Nieuwe Wet kinderopvang
04-10-2004

Vanaf 1 januari 2005 treedt de Wet kinderopvang in werking en vervallen alle bestaande subsidieregelingen op dit gebied. Ook de Regeling kinderopvang alleenstaande ouders, zoals de afdeling Sociale Zaken die uitvoert, vervalt. Hiervoor in de plaats komt een systeem waarbij de kosten van kinderopvang door de werkgever van de ouder en eventuele partner of de gemeente, de belastingdienst en de ouder zelf gezamenlijk worden betaald.

Aanvragen bij de belastingdienst
Uw werkgever is niet verplicht om bij te dragen in de kosten van kinderopvang. De bijdrage van de belastingdienst is afhankelijk van uw inkomen. U vraagt deze aan via een aanvraag-formulier, dat vanaf 15 september beschikbaar is (www.belastingdienst.nl). Wilt u op 1 januari 2005 de tegemoetkoming van de belastingdienst ontvangen dan moet deze uiterlijk 30 november 2004 bij de belastingdienst binnen zijn. In bijzondere situaties betaalt de gemeente of het UWV de werkgeversbijdrage. Bijvoorbeeld als één of beide ouders een verplichte inburgeringscursus of (met behoud van uitkering) een reïntegratietraject volgen en gebruik (moeten) maken van kinderopvang.

Zorgloket
In alle gevallen verwijzen wij u voor hulp bij het invullen van het aanvraagformulier voor de belastingdienst, algemene informatie of het aanvragen van een gemeentelijke bijdrage naar het Zorgloket. Hier kunt u dus ook navragen of u in aanmerking komt voor een bijdrage van het UWV of de gemeente. Het Zorgloket is dagelijks geopend van 9.00 tot 13.00 uur (op woensdag tot 17.00 uur) en telefonisch bereikbaar via nummer 046-4334848.

Brochures
Het ministerie heeft brochures uitgegeven die u kunt afhalen bij het Zorgloket, Infocentrum van de gemeente Stein of de balie van afdeling Sociale Zaken. Voor meer informatie kunt u ook terecht op www.wbk.nl of bij uw kinderdagverblijf.