Ingezonden persbericht


Verzekeraar start preventieactie landbouwverkeer

INTERPOLIS promoot gebruik veiligheidshesjes in verkeer

Tilburg, 4 oktober 2004 Jaarlijks gebeuren er enkele honderden verkeersongelukken met landbouwvoertuigen. Vorig jaar liep het aantal dodelijke slachtoffers zelfs op tot 26. Het merendeel van deze ongelukken vindt tijdens de oogsttijd plaats. Om het aantal verkeersslachtoffers te verminderen deelt Interpolis tienduizend veiligheidshesjes uit onder akkerbouwers, loonwerkers en andere klanten.

Deze weken wordt in Nederland bijna 25 miljoen ton aardappelen, suikerbieten en maïs van het land gehaald. Veelal zijn moddersporen of verloren lading de oorzaak van een slippartij, die een ernstig ongeluk tot gevolg kan hebben. Boeren en loonwerkers zijn verplicht het wegdek direct schoon te maken. Dat wordt in de drukte van het oogsten soms vergeten. Ook LTO Nederland hamert er bij zijn leden op tijdens de oogstwerkzaamheden de nodige veiligheidsregels in acht te nemen. Gerard Doornbos, voorzitter van LTO Nederland: Geen enkele boer wil een ongeluk op zijn geweten hebben, dus moet je al het mogelijke doen om ongelukken te voorkomen. Daarom roepen we de boeren op onveilige plaatsen duidelijk te markeren en modder en gewasresten zo snel mogelijk van het wegdek te verwijderen.

Andere weggebruikers
Interpolis stuurt tienduizend klanten een veiligheidshesje en preventietips. In Nederland zijn deze hesjes nog lang niet ingeburgerd. In andere Europese landen is het dragen daarvan verplicht voor iedereen die op of langs de openbare weg aan het werk is. Bernard Koeckhoven, manager Agro bij Interpolis: Als verzekeraar vinden we het belangrijk onze klanten te helpen risico s te verminderen. De veiligheidshesjes zorgen ervoor dat de boer of loonwerker die op de openbare weg aan het werk is goed zichtbaar is voor de andere weggebruikers. Ook al zijn de hesjes in Nederland niet verplicht, wij adviseren er wel één aan te trekken.

De organisatie voor veilig verkeer 3VO is blij met de actie van Interpolis. Woordvoerder Bas Vroonland: Daarmee geeft Interpolis een goed vervolg aan de campagne Landbouwverkeer, Opvallend Beter die wij eerder organiseerden met verzekeraars en landbouworganisaties. Preventie is overigens geen zaak van de agrariërs en loonwerkers alleen, maar ook van andere weggebruikers. Die moeten tijdens de oogsttijd attent zijn op slipgevaar, hun snelheid aanpassen en alleen inhalen als het echt kan.

Preventietips voor landbouwverkeer:

· Zorg dat u goed zicht heeft door het schoonhouden van ruiten en spiegels op uw voertuig. · Zorg dat u gezien wordt door een goede markering en een juiste verlichting. · Zorg dat u de openbare weg schoonhoudt door modder en gewasresten regelmatig te verwijderen. · Verbeter uw gezichtsveld met een dodehoekspiegel. · Draag bij werkzaamheden op de openbare weg een veiligheidshesje. Preventietips voor andere weggebruikers:

· Houd rekening met het verschil in snelheid tussen uw voertuig en het landbouwverkeer. · Pas uw snelheid aan. · Haal alleen in als dit echt verantwoord is. · En let op: landbouwvoertuigen zijn vaak breder dan u denkt. · Wees beducht op slipgevaar en let op de waarschuwingsborden. · Laat u niet verrassen. Landbouwvoertuigen slaan vaak af op plekken waar u het niet verwacht.

Ingezonden persbericht