Vereniging Nederlandse Gemeenten

Vertraging woningbouw en aanleg wegen door eu-normen luchtkwaliteit

De VNG onderschrijft de waarschuwing van de staatsecretaris voor Milieu, dat woningbouw en wegenaanleg in het gedrang komen nu de overheid niet kan voldoen aan Europese normen voor luchtkwaliteit. In een brief aan gemeenten en provincies stelt hij een ruimer kader voor, waarbinnen gemeenten en provincies ruimtelijke ontwikkelingen kunnen toetsen.

De VNG ziet het ruimere toetsingskader als een eerste stap. In het overleg dat bestuurlijk overleg op 24 augustus jl. had de VNG al aangedrongen bij de staatssecretaris op een ruimer toetsingskader voor ruimtelijk ontwikkelingen in het besluit luchtkwaliteit. Voor een duurzame oplossing, waarbij enerzijds ruimte wordt geboden aan woningbouw en de aanleg wegen en anderzijds gewaarborgd is dat burgers wonen in een gezonde omgeving, is meer nodig. De VNG dringt daarom aan op:

* Aanscherping van de milieu-eisen voor (vracht)auto's,
* Beperking van de beoordeling tot gevoelige bestemmingen. Dit moet worden vastgelegd in de Wet luchtkwaliteit,
* Een nationale plan van aanpak voor fijn stof. De VNG vindt dat het plan overeenkomstig het besluit nog dit jaar gereed moet zijn.

Uiterlijk in 2010 mag de concentratie stikstofoxiden in de lucht niet hoger zijn dan 40 microgram per kubieke meter. Deze norm is gebaseerd op een advies van de wereldgezondsheidraad (WHO). Anders dan de Raad van State meent Van Geel dat deze norm niet in het algemeen geldt, maar alleen in (woon)gebieden waar de gezondheid van mensen in het geding is. In afwachting van een aangepaste EU-richtlijn die vanaf volgend jaar het probleem helemaal moet oplossen, wil de staatsecretaris met het ruimere toetsingskader nieuwe vertraging van infrastructurele projecten voorkomen.

geactualiseerd op: 04 oktober 2004