FNV

Wetsvoorstel concurrentiebeding waardeloos door amendement

Als een meerderheid van de Tweede Kamer morgen instemt met een CDA/VVD-amendement op het wetsvoorstel concurrentiebeding, dan wordt het wetsvoorstel volkomen waardeloos. Dat is de strekking van een brandbrief van FNV, CNV en MHP aan de leden van de Tweede Kamer. Bij aanneming van het amendement, dringen de vakcentrales aan op verwerping van het gehele wetsvoorstel.

In februari 2002 achtten de vakcentrales de nieuwe voornemens van kabinet al rijp voor de prullenbak. Zij drongen toen al aan op een verbod op het concurrentiebeding. Naar hun mening kunnen werkgevers al genoeg gebruik maken van bestaande alternatieven, zoals: de actie uit onrechtmatige daad,
het relatiebeding,
de geheimhoudingsplicht,
en het opleidingsbeding ter bescherming van werkgevers tegen oneerlijke concurrentie door voormalige werknemers.

De vakcentrales vinden dat de regeling van het concurrentiebeding de vrijheid van arbeidskeuze te zeer en onnodig beperkt. Dat geldt ook voor het voorliggende wetsvoorstel. Dat kent maar één wezenlijke verbetering ten opzichte van de huidige wet: de introductie van de verplichting voor de werkgever om de werknemer, die te maken heeft met een concurrentiebeding, een vergoeding te betalen voor de beperking van diens vrijheid van arbeidskeuze.
Het door de Kamerleden Weekers (VVD) en De Vries (CDA) ingediende amendement nr. 26 maakt echter dat de werkgever weer van die vergoeding af kan, zonder dat de werknemer daarmee instemt. Het concurrentiebeding heeft de werknemer dan al belemmerd in zijn vrije arbeidskeuze. Het amendement heeft daardoor tot gevolg dat het voor werkgevers aantrekkelijk blijft om concurrentiebedingen af te sluiten.

FNV Voorlichting
Paulus Plas: 020 58 16 553

De brief van de vakcentrales staat op www.fnv.nl/arbeid


04 okt 04 11:56