Gemeente Lingewaard


Uitbreiding begraafplaats De Hoeve in Huissen

De openbare begraafplaats De Hoeve in Huissen is dringend toe aan uitbreiding. De beschikbare ruimte is toereikend tot uiterlijk november van dit jaar. Deze nijpende situatie was voor het college van burgemeesters en wethouders aanleiding om snel maatregelen te nemen.

Direct na besluitvorming is met de werkzaamheden begonnen. De openbare begraafplaats in Huissen krijgt een capaciteitsuitbreiding van circa 300 graven. De toegangsweg, parkeervoorziening en de aanleg van een strooiveld worden volgend jaar onder handen genomen. Aan het totale project hangt een prijskaartje van circa 210.000 euro.

Jaarlijks worden door de gemeente Lingewaard ongeveer 75 graven uitgegeven. Naar verwachting zal dit aantal de komende jaren door vergrijzing alleen maar toenemen.

De voorgenomen uitbreiding ligt op het voormalige terrein van transportbedrijf Hegeman, aansluitend op de huidige begraafplaats. De werkzaamheden bestaan voornamelijk uit grond- en beplantingswerkzaamheden.

Volgend jaar krijgt de bereikbaarheid van de begraafplaats de nodige aandacht. Op de eerste plaats zal de toegang vanuit de Hoeve worden verbeterd. De inrit valt te weinig op als toegangsweg naar de openbare begraafplaats.

Fase
Na de gemeentelijke herindeling is de noodzakelijke uitbreiding in de vergetelheid geraakt. Om de volgende keer deze urgente situatie te voorkomen heeft het college nu reeds maatregelen genomen. Naar verwacht is de uitbreiding van 300 graven toerijkend tot 2007. Het college heeft een tweede uitbreidingsfase alvast in de planning opgenomen.

Artikel geplaatst op 4 oktober 2004