STICHTING NEDERLAND SCHOON
http://www.nederlandschoon.nl


Schoonste School Wedstrijd van start
500 Scholen strijden voor een schone leeromgeving

Den Haag, 4 oktober 2004. Een school zonder zwerfafval, dat wil iedereen wel. Want een schone schoolomgeving is prettig om in te leren en te werken. Met de Schoonste School Wedstrijd ondersteunt Nederland Schoon de scholen in de strijd tegen de restanten van eten, drinken, roken of kauwgum die de schoolpleinen en schoolgebouwen ontsieren. Vanaf begin oktober zetten honderden scholen voor basis- en voortgezet onderwijs alles op alles om die prachtige titel te verdienen: Schoonste School van Nederland.

Schoonste School Wedstrijd
Met de wedstrijd wil Nederland Schoon scholen in heel Nederland aanmoedigen zich actief in te zetten tegen zwerfafval. Niet alleen tijdens de Schoonste School Wedstrijd, maar zeker ook daarna. Nederland Schoon wil leerlingen, docenten en schoolpersoneel ervan overtuigen dat een schonere school ook een prettigere school is. Uiteindelijk moet, mede dankzij deze wedstrijd, de hoeveelheid zwerfafval in en rondom schoollocaties zichtbaar en meetbaar afnemen. Nederland Schoon helpt ze daarbij met allerlei tips en beproefde campagnematerialen.

Opzet wedstrijd
De Schoonste School Wedstrijd bestaat uit in totaal vier rondes. De opzet is als volgt:


- 1e ronde: Meetronde 'Meten en Weten'; van maandag 4 t/m vrijdag 15 oktober. Tijdens deze ronde brengen scholen zelf de huidige zwerfafvalsituatie in kaart. Deze ronde dient ter inventarisatie. Er vallen nog geen scholen af.


- 2e ronde: Selectieronde 'Feiten en Ambitie'; van maandag 1 t/m vrijdag 12 november. Scholen worden in deze ronde beoordeeld op het huidige en toekomstige beleid ten aanzien van de zwerfafvalaanpak in en om hun school.


- Halve finale: 'de Brainstorm'; van maandag 29 november t/m vrijdag 10 december. Scholen moeten hierbij zoveel mogelijk creatieve ideeën indienen om de hoeveelheid zwerfafval te verminderen. De 10 creatiefste scholen mogen door naar de finale en krijgen bezoek van een opruimteam zodat ze allemaal schoon aan de finale beginnen.


- Finale: vanmaandag10tmvrijdag21januari2005.Undercoverteams bezoeken de finalisten en stellen op een objectieve manier vast hoe schoon de school is.


- Prijsuitreiking: eind januari 2005. Eén basisschool en één school voor het voortgezet onderwijs, ontvangen een spectaculaire hoofdprijs.

Kijk voor meer informatie over de wedstrijd op
www.schoonsteschool.nl.

Over Nederland Schoon
In het kader van het Convenant Verpakkingen III hebben de overheid (VROM), de gemeenten (VNG) en het bedrijfsleven (SVM.PACT, MKB Nederland en het VNO-NCW) afgesproken aandacht te geven aan het vraagstuk zwerfafval. In het deelconvenant Zwerfafval, hebben de partijen heldere en meetbare afspraken opgenomen over de reductie van zwerfafval in de komende jaren. Stichting Nederland Schoon is in 1991 opgericht door het bedrijfsleven, de overheid en belangenorganisaties als de ANWB.

Voor vragen of aanvullende informatie kunt u contact opnemen met Marielle van Aggelen, directeur van Nederland Schoon: info@nederlandschoon.nl of

06-53851384.


04 okt 04 12:31