FNV BOUW

Bouw weet 'kleine markt' niet te bedienen

Op de grote vraag naar kleine verbouwingen weten aannemers niet in te spelen. Dat blijkt uit een vandaag verschenen EIB-rapport in opdracht van BouwNed. FNV Bouw denkt dat aannemers verwend zijn geraakt in de jaren dat zij grote werken binnenhaalden. De bond stelt de bouwwerkgevers voor samen op te trekken tegen onrechtmatige bedrijfsuitoefening; bij de CAO-onderhandelingen heeft FNV Bouw daar voorstellen voor ingediend.

'Eén dakkapel? Kruimelwerk! Als je nu met honderd dakkapellen aankomt...' Dat is bij veel aannemers de reactie als particulieren informeren naar een privé verbouwing: voor één dakkapelletje willen ze het rekenwerk niet doen. Maar de vraag is er. Dus ontstaat vanzelf aanbod buiten de reguliere aannemers om. FNV Bouw vindt het van belang dat aannemers leren ook deze markt te bedienen. De Regieraad voor de bouw wil overigens de gehele bouw, ook de kleinere opdrachten, in kaart brengen en vorm geven.

In het vandaag verschenen rapport 'Bouwen in eigen beheer en onrechtmatige bedrijfsuitoefening in 2003' stelt het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid vast dat 1,8 miljard buiten de gevestigde aannemer om werd gerealiseerd. Dat is zo'n 10 procent van de bouwproductie waarvoor een vergunning is vereist. Het rapport werd gemaakt in opdracht van BouwNed.

Voor de redactie,