PERSBERICHT

Apeldoorn, 4 oktober 2004

HITT levert systemen Taipei (Taiwan), Moskou (Rusland) en Cezidao (China)

HITT heeft een opdracht ontvangen voor de levering van een Advanced Surface Movement Guidance and Control System (A-SMGCS) voor Chiang Kai-shek International Airport van Taipei, Taiwan, China. Met de eerder dit jaar verworven opdracht voor een soortgelijk systeem voor de luchthaven Domodedovo bij Moskou en de opdracht voor een scheepsverkeersbegeleidend systeem voor Cezidao, China, zijn strategisch belangrijke orders geboekt met een totaalbedrag van circa EUR 4 miljoen in een aanhoudend moeilijke markt.

Het technisch geavanceerde systeem voor Chiang Kai-shek ondersteunt een veilige en efficiënte verkeersafhandeling op de twee parallelle start- en landingsbanen. CKS is een belangrijke "hub" voor China Airlines en is verreweg de belangrijkste van de twee internationale luchthavens van Taiwan. Met dit systeem wordt de bestaande capaciteit van de luchthaven optimaal benut: per tijdseenheid kan meer verkeer worden toegelaten en wordt de veiligheid vergroot. Nadat constructiewerkzaamheden aan de toren over circa een jaar zullen zijn afgerond, zal het HITT systeem in een extreem korte doorlooptijd van 3 maanden operationeel worden gemaakt. HITT werkt samen met Mercuries Data Systems die een deel van de lokale werkzaamheden voor haar rekening neemt. Gezamenlijk zullen de bedrijven het systeem na oplevering onderhouden en blijven aanpassen aan veranderende lokale omstandigheden.

Het systeem voor de luchthaven Domodedovo bij Moskou bestaat uit twee radars voor de observatie van het verkeer en de nodige processing en beeldschermen in de verkeerstoren. De verkeersleiders in de toren krijgen zo een compleet beeld van alle bewegingen op de luchthaven en kunnen het verkeer in goede banen leiden. HITT werkt voor deze order samen met Honeywell.

Met de beide opdrachten versterkt HITT haar leidende positie op deze markt. Luchthavens stellen steeds hogere eisen aan technologie die voor veiligheid wordt ingezet. HITT levert aan de drukste luchthavens ter wereld. Door de toenemende drukte raken ook regionale luchthavens steeds meer geïnteresseerd in de aanschaf van dit soort systemen die zowel veiligheid en efficiënt opereren bevorderen. HITT heeft jarenlange ervaring met de levering van deze systemen wereldwijd en plaatste eerder systemen op de belangrijkste luchthavens in Nederland, Spanje, Hongarije, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland, Duitsland, China en Korea.

Naast bovenstaande systemen voor de luchtvaart is ook het scheepvaartbegeleidingssysteem voor Cezidao in China onder internationale concurrentie aan HITT gegund. Het systeem bestaat o.a. uit radarsensoren, closed circuit television (CCTV) en een Automatic Identification System (AIS). Het gaat de verkeersbegeleiding ondersteunen in de nieuwe haven die wordt aangelegd voor de staatsoliemaatschappij Sinopec. Er lopen verschillende belangrijke olie- en gaspijpleidingen die gemeden moeten worden door de scheepvaart. Naast de prijs woog de klant de uitstekende naam die HITT heeft verworven bij tijdige opleveringen zwaar mee. HITT beschouwt Zuidoost Azië evenals Europa als haar thuismarkt.

Profiel HITT

HITT is een vooraanstaand speler in de wereldwijde nichemarkt voor verkeersbegeleiding- en navigatiesystemen. De door HITT ontwikkelde technologie leidt tot hogere veiligheid, betere doorstroming en aanzienlijke besparingen in infrastructuur en logistiek. De activiteiten van HITT bestaan uit de volgende twee segmenten: verkeersbegeleidende systemen voor lucht- en scheepvaart en hydrografische en navigatiesystemen. Onder het eerste segment vallen 'Air Traffic Control' gericht op het verkeer op luchthavens, 'Vessel Traffic Management' gericht op verkeer op binnen- en buitenwateren en 'Technical Services' gericht op onderhoud van kennis en systemen bij klanten, alsmede 'haven management systemen' gericht op de beheersing van inzet en afrekening van middelen en diensten in havens. Onder het tweede segment vallen 'hydrographic survey systems' voor het maken van digitale onderwater terreinmodellen; 'precision navigation systems' voor beloodsing en ondersteuning bij afmeren en offshore constructie­werk­zaam­heden; 'navigation systems' voor de visserij en automatische identificatie AIS. HITT levert software producten, ondersteunende diensten en neemt integrale projecten aan. Als projectverantwoordelijke levert HITT alle benodigde systeemelementen zoals sensoren, communicatieapparatuur en computers. Na de installatie voorziet HITT in het jarenlange onderhoud van de systemen.

HITT behaalde in 2003 een omzet van EUR 21,0 miljoen (2002: EUR 30,8 miljoen) en een nettowinst van EUR 0,2 miljoen (2002: EUR 2,3 miljoen). Het aantal werknemers eind 2003 bedroeg 160. Sinds juni 1998 is HITT genoteerd aan Euronext Amsterdam NV.

Voor nadere informatie: ir John H.M. van Asperen, financieel directeur

t: +31 (55) 543 25 24 f: +31 (55) 543 25 95 e: investor.relations@hitt.nl

HITT nv - Postbus 876 - 7301 BC Apeldoorn