GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 4 oktober 2004 14:19
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Ook paling wil excuus

( 4 oktober 2004)

Kamervraag

Onlangs bood minister Veerman van Landbouw de Korenwolf zijn excuses aan vanwege de gebrekkige inzet voor het voortbestaan van het beestje. Maar er zijn meer dieren aan wie de regering wel excuses zou kunnen aanbieden. Bijvoobreeld de paling.

Zo is GroenLinks bezorgd over berichten dat de paling in het Grevelingenmeer, op het moment dat ze naar zee trekt voor de paring, bij de sluizen wordt tegengehouden om vervolgens eenvoudiger door de vissers te kunnen worden gevangen. En dat juist op het moment dat de palingstand de grootste zorg vereist. GroenLinks vraagt om opheldering over deze kwestie. Want voorkomen vooraf is beter dan excuses achteraf.

Schriftelijke vragen van het lid Vos (GroenLinks) aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat over het sluiten van de sluizen in de Brouwersdam.


1 Bent u op de hoogte van de sluiting van de sluizen in de Brouwersdam, in het belang van de binnenvissers, juist op het moment dat de paling richting zee trekt?*


2 Is het zo dat Rijkswaterstaat op verzoek van de binnenvissers de sluizen sluit juist op de momenten dat de palingtrek in gang is?


3 Zo ja, wilt u per direct een einde aan deze praktijken maken?


4 Deelt u de mening dat in het belang van de stimulering van de palingstand de palingtrek ongestoord moet kunnen verlopen en dat daarom ook Rijkswaterstaat de palingtrek zoveel mogelijk moet bevorderen?


5 Wilt u er verder op toezien, in het belang van de palingstand, dat gedurende de palingtrek de sluizen niet gesloten worden tenzij dat om waterstaatkundige reden strikt noodzakelijk is?


6 Kunt u, op basis van onderzoek, aan de Kamer rapporteren welke andere gevolgen het sluiten van de sluizen voor een periode van dertig dagen (zoals vernoemd in het radioprogramma) heeft voor de natuur in de Grevelingen?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -