De Unie


2 oktober een geslaagde actie! Hoe nu verder?

4 oktober 2004 - 2 oktober een geslaagde actie! Hoe nu verder?

In de achterliggende weken is er door kaderleden en medewerkers hard gewerkt aan de voorbereiding van de protestacties tegen het kabinetsbeleid. Bij de uitvoering ging het vaak om acties die al begonnen in de vroege ochtenduren, zoals het folderen op de stations in het hele land. Vooral de leden van het actiecomité onder leiding van Ernst Runge hebben naast het reguliere werk veel tijd en energie gestoken in de voorbereiding en uitvoering van de acties. Hierbij past een groot compliment. De massale opkomst bij de vakbondsdemonstratie op het Museumplein van afgelopen zaterdag heeft nogmaals duidelijk gemaakt dat niet alleen ouderen maar ook vele jongeren grote moeite hebben met de verstrekkende veranderingen in het beleid van dit kabinet.
Inmiddels is bij de fracties van de regeringspartijen het signaal duidelijk. Het noodzakelijke draagvlak voor de wijze waarop dit kabinet de sociale zekerheid wenst af te bouwen ontbreekt.

Wat schieten werknemers hier nu mee op?
Tijdens de algemene beschouwingen na Prinsjesdag hebben de coalitiepartijen veranderingen weten aan te brengen in de begroting 2005. Na de jarenlange traditie van koehandel in de polder, was er dit jaar een mooi staaltje van koehandel in de kamer. De grote vraag is echter: Wat schieten werknemers hier nu mee op? Harde knelpunten zoals bij de stelselwijziging van de Wao, de aanvulling tijdens het tweede Ziektejaar, de keuze mogelijkheid om de afbouw -regelingen Vut-prepensioen collectief dan wel individueel te kunnen regelen, afspraken betreffende extra belastende beroepen, zijn ook na de interventie in de Tweede Kamer nog niet weggenomen. De Unie blijft daarom ook na het massale protest van 2 oktober middels de vakcentrale MHP aandringen op aanpassing van het kabinetsbeleid. De Unie ziet dan ook de politieke beïnvloeding pas als afgerond nadat de diverse onderliggende begrotingen van de departementen behandeld zijn in de Tweede en Eerste Kamer.

Raamafspraken maken op centraal niveau
Daarnaast acht De Unie het wenselijk dat er op korte termijn overleg plaats vindt tussen de sociale partners onderling. Hierbij is het van belang dat werkgeversorganisaties en werknemersorganisaties trachten een gezamenlijke agenda op te stellen. De Unie vindt het belangrijk dat er nu raamafspraken gemaakt worden op centraal niveau over de verschillende dossiers, zodat er bij het CAO overleg geen onnodige onrust en onzekerheid ontstaat. Ruimte voor het leveren van maatwerk op decentraal niveau, hoort hierbij als een noodzakelijk uitgangspunt.

Verdere acties
Wij hebben vernomen dat verschillende FNV bonden aankondigen in de komende weken op te roepen tot verdere acties in bedrijven en sectoren. Deze acties kunnen bestaan uit demonstratieve acties, maar ook hardere acties zoals estafettestakingen worden daarbij niet uitgesloten, integendeel.
In de Bestuursraad van De Unie van 30 september jl. is over deze stakingsaankondiging gesproken. Tijdens de behandeling van de Unie arbeidsvoorwaarden nota 2005 Kansrijk Kiezen is te kennen gegeven dat de Bestuursraad geen voorstander is van het oproepen tot stakingen. Aangegeven is dat het beleid zoals dat tot nu toe is gevoerd wordt voortgezet. Dit wil zeggen dat in die bedrijven of sectoren waar grote actiebereidheid is onder de leden het overwogen kan worden deel te nemen aan de acties. Uiteindelijk moet de geslaagde actie van 2 oktober aan de CAO-tafel verzilverd worden. Daarom zullen wij ernaar streven openingen op CAO-niveau met werkgevers en andere bonden te realiseren.

* Kansrijk Kiezen

maandag, 4 oktober 2004