Gemeente Heerenveen

Gemeentelijke begroting sluitend ondanks minder geld vanuit Den Haag

04/10/2004

Burgemeester en wethouders van Heerenveen hebben een sluitende begroting voor de jaren 2005 tot en met 2008 aan de gemeenteraad voorgelegd. Harde bezuinigingen of in het oog springende belastingverhogingen zijn daarbij niet aan de orde; wat dat betreft plukt de gemeente nu de vruchten van het recent gevoerde financieel beleid, inclusief een bezuinigingsoperatie die twee jaar geleden werd doorgevoerd. Dit jaar kunnen tekorten als gevolg van rijksbezuinigingen, worden opgevangen door geld dat is geraamd voor grote projecten die nog van start moeten gaan, zoals nieuwbouw van De Telle en OSG Sevenwolden.

Toch zal de gemeente vanaf 2005 moeten ingrijpen om niet in de rode cijfers te belanden. Naast de rijkskortingen gaat vooral de uitvoering van de Wet Werk en Bijstand de komende jaren forse tekorten opleveren.

Volgens de voorgelegde begroting stijgen de gemeentelijke lasten voor de burgers zelfs minder dan de bezuinigingen die Den Haag de gemeenten oplegt. Het college vindt dat de gemeente daarmee een bijdrage levert aan het zoveel mogelijk behouden van de koopkracht van de inwoners. Het geld om dat mogelijk te maken komt voor een belangrijk deel uit bezuinigingen op de eigen gemeentelijke organisatie.

In opdracht van de gemeenteraad hebben burgemeester en wethouders bekeken of de omvang van de ambtelijke organisatie kan worden verkleind. Gemakkelijk is dat niet omdat op dit moment een reorganisatie in volle gang is. Toch wordt verwacht dat vanaf het jaar 2008 de gemeente -zoveel mogelijk via natuurlijk verloop- met ongeveer vijftien arbeidsplaatsen minder toe kan. Daarvoor is het wel nodig om in het gemeentehuis te investeren. Het gaat dan vooral om de verbouw van de huidige centrale hal in het gemeentehuis tot een publiekscentrum waar de directe dienstverlening aan de burger zal worden geconcentreerd en verbeterd. Ook zal dan de service efficiënter en doelmatiger worden en hoeven bezoekers niet langer het hele gebouw door. Dat laatste is vooral gewenst met het oog op veiligheidsaspecten. Al met al wordt volgens de voorgestelde begroting in de jaren 2005 tot en met 2008 600.000 bezuinigd op de ambtelijke organisatie van de gemeente Heerenveen.

In de begroting wordt voorgesteld om de onroerende-zaakbelasting met 2,25 procent te verhogen. Dat is dan inclusief een procent inflatiecorrectie. Daarmee reageert het college op een besluit van de gemeenteraad in juni jongstleden; toen vond de raad een verhoging van de OZB met 3,5 procent (exclusief inflatiecorrectie) te veel. Op grond van het gemeentelijk rioleringsplan gaan de rioolrechten volgend jaar met 5,75 procent omhoog. Door de feitelijke kosten- en batenontwikkeling zou het gemiddelde tarief voor de afvalstoffenheffing volgend jaar kunnen dalen met circa een procent. Maar vooral door de afschaffing van de Zalmsnip ( 45,38 per aansluiting) betaalt de burger straks meer. Aan de raad wordt voorgesteld een overgangsmaatregel te treffen door per aansluiting een bedrag van 18 in mindering te brengen op de aanslag van de afvalstoffenheffing. Tegelijkertijd stelt het college voor om in het tarief een bedrag op te nemen om het kwijtscheldingsbeleid te kunnen blijven betalen. Daarnaast wordt voorgesteld een nieuwe belasting in te voeren: toeristenbelasting. Gaat de raad akkoord met 0,35 per persoon per overnachting dan kan de gemeente rekenen op een opbrengst van 16.000 per jaar.

Voor de jaren na 2005 moet de gemeente volgens het college de hand nog stevig op de knip houden. Verdergaande bezuinigingen en het verkrijgen van meer inkomsten voor de financiering van nieuwe investeringen zullen nodig zijn. De gemeenteraad zal niet ontkomen aan een discussie over de kerntaken van de gemeente. Daaruit kan het afstoten van taken en het stopzetten van subsidies voortkomen.