Ingezonden persbericht


Microsoft onderneemt actie om illegale software in het kanaal tegen te gaan

Voorlichtingscampagne, mystery shopping en aanpak van overtreders

Schiphol-Rijk, 4 oktober 2004 - Microsoft Nederland is gestart met een actie om het installeren en verkopen van illegale software en licenties door het verkoopkanaal tegen te gaan. Uit onderzoek van Microsoft is namelijk gebleken dat nog steeds veel systeembouwers computers leveren met illegale software en licenties. Ook blijkt dat een aantal systeembouwers relatief weinig kennis bezit over licenties en vaak niet weet wat legaal is en wat niet, terwijl anderen bewust de regels overtreden en hun klanten in gevaar brengen met onvolledige of ongeldige licenties. De actie van Microsoft richt zich daarom enerzijds op het geven van voorlichting en uitleg aan het verkoopkanaal en anderzijds op het aanpakken van hardnekkige overtreders die bewust illegale software aanbieden. Het aanpakken gebeurt mede op verzoek van bedrijven in deze sector zelf. Gedurende het hele jaar worden bovendien verrassingsbezoekers ('mystery shoppers') ingezet om na te gaan of PC-bouwers hun klanten juist voorlichten over licenties.

Microsoft wil op deze manier voorkomen dat eerlijke verkopers lijden onder de oneerlijke concurrentie van aanbieders van illegale software of onjuiste licenties. Bovendien is het uiteindelijk de klant die de dupe wordt van dit soort praktijken. Diane Janknegt, Group Manager Small Business van Microsoft Nederland: "Uiteindelijk is de klant de dupe. Vaak verkeert de eindgebruiker in de veronderstelling dat hij legale sofware heeft aangeschaft; de teleurstelling is des te groter als hij er later achter komt dat hij niet over een geldige licentie beschikt en nergens recht op heeft."

Microsoft richt zich in het bijzonder op twee belangrijke oorzaken als gevolg waarvan klanten niet over legale software blijken te beschikken: * Systeemverkopers die actief illegale software aanbieden aan hun klanten. De meest voorkomende vormen zijn de verkoop van losse Certificates Of Authenticity - deze zogeheten COA-stickers zijn geen licentie - en het meeleveren van illegaal gekopieerde software. * Systeemverkopers die niet goed op de hoogte zijn van wat er mag en wat er niet mag op het gebied van licenties. De meest voorkomende misvatting is dat klanten en PC-verkopers vaak in de veronderstelling zijn dat (volume) overeenkomsten die zij hebben met Microsoft gebruiksrecht geven op een volledig besturingsysteem. Dit terwijl deze overeenkomst alleen toestaat een upgrade te installeren als een onderliggende volledige Windows licentie is verkregen.. Een ander misverstand is dat bestaande OEM-licenties mogen worden overgezet op nieuwe systemen, hetgeen niet het geval is.

Met name de tweede groep is groot. Diane Janknegt: "Uit recent onderzoek blijkt dat bijna tweederde van de PC-verkopers niet weet dat volumelicenties geen gebruiksrecht geven op een volledige Windows-versie. Met name voorlichting aan deze groep van PC-verkopers is daarom belangrijk."

Daarnaast zal Microsoft met ingang van oktober in Nederland de aanbieders van illegale software aanpakken. Afhankelijk van de geconstateerde feiten gaat dat gebeuren door het geven van een laatste waarschuwing door Microsoft of door gerechtelijke stappen. Ook tegen de zogenaamde tussenhandelaren die illegale sofware en licenties leveren aan de PC-verkopers, wordt actie ondernomen. Uit recent onderzoek blijkt dat 50 procent van de systeembouwers regelmatig illegale software krijgt aangeboden.

Met de inzet van 'mystery shoppers' krijgen Microsoft en de computerverkopers, die de resultaten ook ontvangen, inzicht in twee belangrijke zaken: kwaliteit en integriteit. Bij kwaliteit let men met name op de inhoud van de aanbieding en de communicatieve vaardigheden van de verkoper. Bij integriteit speelt een rol of de aanbieding die wordt gedaan illegale software omvat zonder dat de verkoper hier impliciet of expliciet naar wordt gevraagd.

Microsoft
Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en is een vooraanstaand leverancier op het gebied van software, diensten en Internet-technologie voor privé- en zakelijk computergebruik. Het bedrijf levert een brede reeks aan diensten en producten - waaronder softwareoplossingen voor snel en flexibel zakendoen. Deze zijn ontwikkeld om mensen en organisaties nu en in de toekomst meer mogelijkheden te bieden voor toegang tot de informatie die zij nodig hebben, ongeacht op welke plaats, op welk moment en met welk apparaat.